Srbija

Predrag Đukanović

13. 09. 2019. 07:30 2

DOBILA OTKAZ JER NIJE HTELA U SNS: Profesorka Marija iz Bele Crkve posle pet godina ostala na ulici

Želja za poslom, sposobnost, stručnost, ambicija, entuzijazam i odličan odnos sa učenicima nisu bili dovoljni Mariji Stanković, profesorki engleskog jezika iz Bele Crkve, koja je, kako tvrdi, bez posla ostala samo zbog toga što nije pristala da se učlani u Srpsku naprednu stranku i da uđe u internet tim koji ostavlja komentare po društvenim mrežama.

- Radila sam u srednjoj školi koja se zove Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola od 2014. godine kao profesor engleskog jezika. Nama su se ugovori davali od septembra do septembra, na svakih godinu dana, zbog postojeće zabrane zapošljavanja - započela je svoju priču za Direktno.rs Marija Stanković.

Iako prethodnih godina nije bilo nikakvih problema u obavljanju ovog posla, budući da je imala odličan odnos sa učenicima, Marija je u jednom momentu predosetila da će se stvari promeniti.

- U aprilu mesecu došlo je do smene direktora u našoj školi i na neki način je već najavljeno da će doći do problema što se tiče produžavanja ugovora, ukoliko ne ispunimo određene uslove.

Nedugo pošto je došao novi direktor, za kojeg Marija kaže da je član Srpske napredne stranke, počeli su i "prijateljski saveti" o tome kome bi se trebalo obratiti i koji bi to uslovi mogli da budu.

- Niko od mene nije direktno tražio da se učlanim u stranku, ali je bilo "prijateljskih saveta" da bi trebalo da se obratim predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću, članu Srpske napredne stranke, da vidimo šta ćemo sa mojim ugovorom i sa mojim političkim angažovanjem. Ja nisam pristala da idem kod njega, jer smatram da predsednik opštine nema nikakve veze sa tim šta se dešava i ko se zapošljava u školi. Tu postoji direktor, na kome je da odluči ko će da predaje engleski u našoj školi - kaže za Direktno.rs profesorska engleskog jezika. 
Već po povratku sa godišnjeg odmora, Marija je shvatila da će ostati bez posla, što se i desilo. Ona se ovog 1. septembra nije našla pred učenicima.

- Kada sam se sa godišnjeg odmora vratila 20. avgusta već sam predosećala da neće ništa biti od produženja mog ugovora. Agonija je trajala do 30. avgusta kada je bila sednica i znala sam šta me čeka. Iz razgovora sa kolegama sam saznala kakva mi je budućnost u školi. Mala je sredina, informacije lako dolaze do ljudi. Ovog septembra mi nije produžen ugovor, a u pismenom dopisu, u kojem je trebalo da stoji objašnjenje, pisalo je da je "to diskreciono pravo direktora da odlučuje ko će se zaposliti na to radno mesto". 

Marija veruje da je njeno odbijanje da se politički angažuje presudilo, jer smatra da drugog razloga nije bilo.

- Pored tog zvaničnog odgovora, smatram da je nezvanični razlog mog ostanka bez posla isključivo politički, tačnije to što sam odbila da budem "bot", odnosno da posle posla pišem komentare na internetu. Ovo je malo mesto i u deficitu smo sa profesorima engleskog jezika, kako u Beloj Crkvi, tako i u okolnim selima, u kojima engleski jezik predaju uglavnom nestručni ljudi. Tako da drugi razlog, osim političkog ne verujem da postoji - iskrena je Marija.

Ova profesorka nije završila master, pa kaže da će drugi baš to koristiti kao izgovor za njen otkaz.

- Ja sebe smatram nestručnom samo iz razloga što nisam završila master, već samo četvorogodišnje studije na Filološkom fakultetu. Mislim da sam ipak daleko stručnija od ljudi koji su slušali samo jedan ili dva semestra. Da su doveli bilo koju stručniju osobu, sa masterom, ja ne bih posumnjala da ima problem. Moji časovi su raspoređeni na četiri nove osobe, koje su primljene da predaju engleski jezik, od kojih tri nikada nisu radile u školi. Prethodnih godina nedostatak mog mastera, koji sam naravno planirala, nije bilo. Odjednom, promenom direktora i mojim odbijanjem da se politički angažujem, ja ostajem bez posla - kaže ona.

Prema njenim rečima, ovakvi problemi prisutni su u gotovo svim malim opštinama, ne samo u Beloj Crkvi, samo što retko ko želi da istupi u javnost.

- To svi vrlo dobro znamo. Ja nemam šta da izgubim. Posao sam izgubila zbog stvari koje mi je bilo jako teško da progutam. Raditi u takvoj sredini je veoma teško. To je poražavajuće - kaže Marija. 
Tako su njeni planovi za život totalno poremećeni i kao kod većine mladih ljudi, sledi odlazak.

- Ja sam se posle studija vratila ovde, muža dovela ovde i dete i svoj život sam koncipirala ovde. Nakon ovoga što se desilo mislim da ćemo vrlo brzo otići odavde - zaključila je za Direktno.rs Marija Stanković.

Kontaktirali smo Belocrkvansku gimnaziju i ekonomsku školu kako bismo dobili izjavu od direktora i proverili zašto profesorki Mariji Stanković nije produžen ugovor, međutim neko zaposlenih nije smeo da nam da zvaničnu izjavu bez dozvole direktora koji nije bio u školi, ali nam je potvrđeno da Marija Stanković od ovog 1. septembra nije više zaposlena kod njih. Takođe smo poslali mejl na zvaničnu mejl adresu škole, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati