Region

[ Izvor: Mediji ]

26. 08. 2024. 21:32 0

Devojku (20) usmrtio gliser na Jadranu

Visoki trgovački sud Hrvatske doneo je pravosnažnu presudu po kojoj kompanija i vozač glisera moraju platiti ogromnu odštetu porodici mlade Austrijanke Verene Hajnc (20), koja je preminula pre tačno pet godina prilikom ronjenja u moru kod Malinske na ostrvu Krku.

Ovo je potvrdio advokat Ivan Primorac, koji je u dugotrajnom sudskom procesu zastupao porodicu 20-godišnje oštećene Verene Hajnc. Devojka koja je ronila sa ocem teško je povređena gliserom, a ona je nekoliko sati kasnije podlegla povredama u KBC-u Rijeka.

Slučaj je od početka pratio brojne kontroverze, ali je sada pravosnažnom presudom utvrđena odgovornost kompanije Oto-nautika, koja je bila vlasnik glisera, i Dine Dokoza Nikpalje, koji je upravljao plovilom i dosuđena evra odšteta porodici Verene Hajnc. Odgovornost kompanije koja je vlasnik čamca utvrđuje se na osnovu Pomorskog zakonika. Naime, vozač glisera nije usporio iako je ušao u zonu u kojoj je bilo kupača. Propeler njegovog glisera je u jednom trenutku zakačio Verenu, koja je u društvu svog oca ronila ispred Malinske.

Porodica i prijatelji nastradale devojke imali su niz primedbi - od sporosti spašavanja do stanja u bolnici u Rijeci, te sumnje u prikrivanje odgovornosti. Verenin otac Diter Hajnc je u više navrata javno ukazivao na niz propusta u istrazi. I dok je ova presuda pravosnažna, Dokoza Nikpalj je tek u aprilu ove godine nepravomoćno osuđen na godinu i po dana zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće.

Diteru Hajncu je dosuđeno 87.597,05 evra odštete. Majka nastradale devojčice dobiće 53.089,12 evra. Prema ovoj presudi, braća i sestra nesrećne 20-godišnjakinje dobiće po 14.931,32 evra odštete.

Međutim, u ovu austrijsku porodicu ništa neće vratiti njihovu ćerku i sestru, devojčicu koja je, kako je rekao njen otac posle tragedije, naučila da roni pre hodanja.

U istraživanje morskih dubina bila je uključena cela porodica, a Diter Hajnc je od trenutka nesreće tvrdio da mu je glavni cilj bio da podigne svest o opasnostima na moru, da se ovakav horor više nikome ne dogodi. Više puta se vraćao na Krk, gledajući mesto tragedije i pitajući se da li su on i Verena pogrešili. Svaki put bi, tvrdi, zaključio da je grešku napravio vozač glisera.

Odgovornost kompanije je utvrđena jer je u nesreći učestvovao njen gliser. Izvesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio po pomorskim pravilima, a nije na vreme uočio Verenu i njenog oca koji su ronili obeleženi crvenom bovom. Kretali su se prema obali gde je još bilo mnogo ljudi. U sledećem trenutku, gliser je naleteo na devojčicu i naneo joj smrtonosne povrede.

Porodica je potom saznala da gliser nije imao dozvolu za plovidbu jer nije redovno pregledan. Dozvola je istekla godinu dana ranije, a samo dan nakon udesa ponovo je poslata na servis. U trenutku nezgode nije ni trebalo da bude u pomorskom saobraćaju.

- Vlasnik glisera je odgovoran jer je smrt Verene Hajnc prouzrokovana opasnim i nezakonitim radnjama vozača tog čamca - naveli su članovi Verenine porodice u tužbi.

- Očekivali smo ovakvu presudu u ovom slučaju, a oštećenima je dosuđena odšteta koju su tražili - napominje advokat Primorac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati