Region

[ Izvor: N1 Zagreb ]

01. 07. 2024. 13:19 1

Evo koliko će da vas košta jedan dan na moru u Hrvatskoj

Pred nama je, prema najavi meteorologa, najtoplije leto otkako se mere temperature, pa će mnogi potražiti osveženje na moru.

Za izlet za dvoje u najskromnijoj varijanti potrebno je izdvojiti nešto manje od 100 evra, što podrazumeva izlet automobilom od Zagreba do Crikvenice. Ako poželite ležaljke, suncobran ili izlet brodom, onda treba izdvojiti i više.

Čak 42 odsto hrvatskih građana ne može da priušti nedelju dana godišnjeg odmora, pokazuju podaci "Eurostata". Za odlazak na more neki štede celu godinu. Zato je za mnoge kontinentalce najbolja opcija - jednodnevni izlet u Crikvenicu. Za dva sata vožnje, 170 kilometara, stižete iz Zagreba u Crikvenicu. Auto-put od Zagreba do Crikvenice platićete osam evra i 10 centi.

Kafu u kafiću na gradskoj plaži platićete 1,90 evra, a kako turisti reaguju na ovu cenu, otkrila je Milena Drkljača, konobarica iz Srbije.- Svi nam govore, generalno, da je dosta jeftinije, nego inače, u kafićima - kaže Milena.

Ko više pazi na cene - domaći ili strani turisti?

- Više su opušteni stranci, nego domaći - dodala je.

Cene za strance su povoljne

Za Andreasa i njegovu porodicu iz Mađarske cene su povoljne.

- Cene su nešto niže - kaže Andreas i dodaje kako su zadovoljni ponudom.

Domaćim turistima malo je teže da počaste porodicu odlaskom na more.- Prosečnoj porodici je malo teže, ali može se naći ako se krene već u proleće. Nekih 60-ak, 70-ak evra dnevno za celu porodicu, uz neko kuvanje kod kuće, naravno - govori Danijel Poslek iz Virovitice.

A, za luksuz celodnevnog odmora na dve ležaljke ispod suncobrana na crikveničkoj plaži platićete 20 evra. Ali, tu je i uvek besplatna opcija.

- Mi se ponašamo po starom običaju. Nema do prirode - kažu Andrija i Dragica Babić, Hrvati koji žive u Švajcarskoj.

Cene?

- Pa, barem u nečemu, Hrvatska drži korak s Evropom - dodali su.Popularno odredište

Broj stanovnika se u Crikvenici u sredini sezone poveća sa 10.000 na 70.000 posetilaca. Slovenka Ivanka posećuje brata u Varaždinu, pa redovno dolazi na jednodnevne izlete u Crikvenicu.

- Krenemo ujutru u 4:15, dođemo u pola osam i uveče u 6 idemo kući. Ustajem u 2:15 da dođem ovde - rekla je Ivanka.

S godinama, cene rastu.

- Malo su veće, sad ove godine. Sve je poskupelo. Mi imamo malo veće penzije, pa nije problem - dodala je Ivanka.

Uz more i sunce, lako se ogladni. Za glavno jelo, rezance ili rižoto, u proseku ćete izdvojiti od 14 do 16 evra. Za ribu 14 evra, a za sardele 10 evra. Pica košta od 10 do 14 ili 15 evra.Mini letovanje ne prolazi i bez deserta.

- Vidi se da je kriza. Više se žale domaći nego stranci. Kad dođu domaći odmah kažu - skupo je, zašto niste stavili 1,5 evra - a za strance nije baš - govori Muhamed, prodavac sladoleda.Nude se i ture brodom

Za one koji žele pobegnu na pučinu, nude se i povoljne ture brodom po okolnim ostrvima.

- Radimo izlete. Idemo na Rab, Krk i Goli otok. Imamo poludnevne izlete, vozimo na degustaciju vina u Vrbnik na ostrvo Krk. Cene su iste kao i ranije. Izleti 40 evra po osobi, poludnevni 25 evra.

Kako reaguju turisti?- Pa, turisti reaguju, naučili su se - govori Domjan Klaudio, prodavac brodskih tura.

Trošak ovog jednodnevnog izleta: 26 evra za benzin, 16 evra putarine i 9 evra poludnevni parking u Crikvenici. Kad se sve sabere, u najskromnijoj verziji platićete 90 evra, a ako se odlučite na dve ležaljke i suncobran dodaćete 20 evra, dok će vas poludnevna tura brodom za dvoje koštati 50 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati