Hronika

Direktno.rs

24. 09. 2024. 07:09 14

Godinu dana od Banjske: Šta sve (ne) znamo i dokle se stiglo sa istragom protiv Radoičića?

Da Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, svojevoljno ili po nečijem nagovoru, nije priznao, pa ubrzo povukao odgovornost za oružani sukob pre tačno godinu dana, u selu Banjska na Kosovu i Metohiji kada su ubijena trojica Srba i jedan Albanac, građani Srbije, o tom vatrenom obračunu ne bismo ništa znali, jer istraga srpskog tužilaštva još tapka u mestu.

Grupa naoružanih Srba 24. septembra 2023. godine napravila je barikadu u selu Banjska i u toku noći se sukobila sa takozvanom kosovskom policijom, kada je jedan policajac poginuo, a drugi je ranjen. Narednog dana oružani sukob se nastavio, a Kosovska policija posle podne saopštava da su ubijena trojica napadača. Kasnije su mediji saznali da su ubijeni Srbi - Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića. Završeno je tako što se grupa Srba povukla preko alternativnog prelaza, pri čemu je ostavila oružje, a sve to je snimljeno pomoću drona.

Vlasti u Srbiji su vatreni sukob objašnjavali kao otpor teroru kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dok je Milan Radoičić, nakon što su ga kamere snimile, priznao da je sve organizovao. Priveden je, saslušan i odmah pušten iz pritvora uz zabranu izlaska iz zemlje i odlaska na KiM. Zvanično, Više javno tužilaštvo u Beogradu sumnjiči ga da je sa nekoliko za sada neidentifikovanih osoba počinio tri krivična dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Tada je saopšteno i da se Radoičić tereti da je nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle u BiH, kao i da se u saradnji sa MUP-om i Upravom carina prikupljaju dokazi kako bi se utvrdilo poreklo oružja i kanali kojima je ono stiglo na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, ubrzo posle Radoičevog priznanja, rekao da se protiv njega vodi istraga, da se sve ispituje, pa i unutar Vojske. Posle te izjave vrhovnog komandanta, moglo bi se reći, u Srbiji je, bar što se tiče vlasti i pravosuđa, sve stalo, jer niko više nije pominjao ni Banjsku, ni Radoičića.

Verovatno bi tako i ostalo da pre nekoliko dana Kosovsko tužilaštvo nije objavilo optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj. Oni se, prema optužnici, terete u vezi sa navodnim terorizmom, odnosno za krivična dela "protiv ustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca".

Tužilac Naim Abazi rekao je da je obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima, a kao dokazni materijal uzeto je 120 električnih uređaja, 1.266 komada oružja i druge opreme.

Radoičića tužilaštvo u Prištini tereti da je finansirao terorizam i prao pare.

- Postupajući prema pripremama i unapred dobro organizovanom planu, upotrebom nasilja teškim naoružanjem, pokušali su da otcepe severni deo Kosova, odnosno opštine naseljene srpskom većinom i da taj deo teritorije pripoje Srbiji - navodi se u dosijeu tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da su "posledice pripremljenog nasilja smrt policajca Afrima Bunjakua i ugrožavanje života ostalih policajaca i civilnog stanovništva".

Tek je objavljivanje optužnice tužilaštva u Prištini izazvalo reakciju u centralnoj Srbiji. Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatrao je da je "sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica tzv. Specijalnog tužilaštva Kosova protiv Milana Radoičića i drugih, nema nikakav značaj". Podsetio je da teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i istakao da takozvane kosovske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih.

Stefanović je ukazao da se protiv Radoičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kao i da se tužilaštvo preko Ministarstva pravde, obratilo EULEX-u i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja. Nikakva dokumentacija, niti bilo kakav odgovor EULEX-a, međutim, nije stigao beogradskom tužilaštvu.

Reagovao je i predsednik Srbije, navodeći da za srpske organe slučaj Banjska "svakako nije terorizam" i da "naši organi sprovode svoju istragu".

Ako bismo verovali srpskom predsedniku i beogradskom tužiocu, onda bismo se nadali da će istraga srpskih organa utvrditi ko je rekao Srbima sa severa KiM da uđu u manastir Banjska, ko im je dao oružje, i još važnije, ko im je omogućio taj arsenal. I po čijem su naređenju taj arsenal ostavili za sobom, pri čemu su na oružju njihovi otisci, DNK materijal, pa takozvani kosovski istražitelji mogu da utvrde ko je tačno pucao u Afrima Bunjakua. I ko je rekao da se povuku i pređu u centralnu Srbiju.

Očekivali bismo i da istraga naših organa utvrdi i ko je te Srbe poslao u manastir Banjska. Ako ne građanima Srbije, bar porodicama Stefana Nedeljkovića, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića, bilo bar za trunčicu lakše da znaju za kim su krenuli, u nadi da se bore za "srpsku stvar". I, naravno, ko je pucao u njih i ubio ih.

Ako bismo verovali… Međutim, to što smo preživeli u poslednjih deceniju i malo više, naučilo nas je da ne verujemo…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati