Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 06. 2024. 11:04 4

Pitanja o Petru Paniću na koja MUP mora da odgovori: Šta je načelnik tražio kod Vučićevog kuma

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a Srbije Goran Colić, došao je pre nekoliko dana na noge Petru Paniću Pani, kumu predsednika Srbije Aleksandru Vučiću, koji je snimak te posete ubrzo objavio na Fejsbuku i na račun Colića, ali i drugih policijskih službenika izneo niz teških optužbi. O čemu su tačno razgovarali nije poznato, postoji samo Panićeva verzija razgovora, ali i to je sasvim dovoljno da se policija, pa i tužilaštvo zainteresuju za tu posetu, međutim, kao i uvek, svi ćute, piše Nova.rs.

Petar Panić, kum predsednika Srbije i čovek koji je javnosti poznat po kršenju zakona, pre nekoliko dana je na svom Fejsbuk profilu je objavio snimak posete Gorana Colića, inače načelnika Sektora unutrašnje kontrole (SUK) u MUP Srbije. Na snimku se vidi kako Colić dolazi do njegove kuće, a potom, kako Panić tvrdi, načelnik SUK-a mu je rekao da ga je poslao sadašnji ministar policije Ivica Dačić kako bi "proverio priče koje kruže gradom da će se svetiti Bati (Bratislav) Gašiću" i da će, kako navodi "ubiti Marka Krička (komandanta Jedinice za zaštitu ličnosti)".

- Znam da laže i da ga nije poslao Dačić nego Gašić - napisao je Panić, prenosi Nova.rs.

- Rekao sam mu da će se Gašiću osvetiti bog što mi je sinove strpao u zatvor i napakovao im trgovinu ljudima, a da će Marko Kričak da završi u zatvoru jer je ranio nenaoružanog migranta i ubio Romkinju Silvanu (državljanku Srbije), a ubistvo svalio na migranta - naveo je Panić u objavi.

Panić je takođe izneo i niz optužbi na račun Marka Krička i sve to je objavio na svom profilu, ali je kasnije sve te objave obrisao. Ipak, iako objava više nema, ima mnogo pitanja na koje, za sada, niko od nadležnih ne daje odgovor. Portal Nova.rs poslao je nekoliko pitanja MUP Srbije povodom pomenutog slučaja, ali odgovora nema.

Ključna pitanja za Petra Panića

Prvo pitanje je u kom svojstvu je uopšte Colić bio kod Petra Panića? On, kao načelnik Sektora unutrašnje kontrole, ne bi trebalo da ima nikakva posla sa Panićem, koji nije službenik MUP Srbije, osim, evenutalno, da od njega uzme izjavu ukoliko je Panić bio, eventualno, žrtva policijske brutalnosti ili nekog drugog krivičnog dela koji su počinili pripadnici policije. Čak i tada bi saslušanje trebalo da bude obavljeno u prostorijama Sektora unutrašnje kontrole na Novom Beogradu, a ne u Panićevom domu, ocenjuje se u tekstu.

U slučaju da je tačno da je Colić, nekim operativnim radom, došao do informacija da je ugrožena bezbednost bivšeg ministra policije, a sadašnjeg vojnog ministra Bratislava Gašića, ili da se sprema likvidacija visokog policijskog funkcionera Marka Krička, komandanta Jedinice za zaštitu određenih ličnosti i objekata (JZO), taj posao bi trebalo da obavljaju inspektori Uprave kriminalističke policije, a ne Colić lično, navodi se.

- Ukoliko je i Colić rešio da se istakne u službi i lično završi neke stvari za koje su zaduženi drugi policajci, on bi o toj poseti trebalo da sačini službenu belešku, kao i svaki drugi policajac koji ima kontakte sa osobama iz kriminogene sredine. Petar Panić je već osuđivan zbog krivičnog dela sa elementima nasilja i odslužio je zatvorsku kaznu zbog toga, ali čak iako je sudski rehabilitovan, da mu je izbrisana presuda zbog protoka vremena, njegovi sinovi Uroš i Miloš nalaze se u pritvoru zbog sumnje da su počinili teško krivično delo - posredovanje u prostituciji - kaže izvor portala Nova.rs.

Ipak, iz MUP Srbije nije stigao ni odgovor da li je Colić tu službenu belešku sačinio.

Problem bi bio i kome bi Colić predao tu službenu belešku i ko bi zapravo trebalo da kontroliše načelnika Sektora unutrašnje kontrole. Iako je, formalno, iznad njega direktor policije, ta fotelja je zapravo već duže od dve godine prazna i popunjava je starešina u v. d. stanju. Načelnik SUK odgovara samo ministru, ali u međuvremenu je ministar koji je doveo Colića iz BIA u MUP otišao na novu funkciju, tako da je Colić zapravo postao recidiv iz vremena Bratislava Gašića.

Osim optužbi na račun Colića, kum Aleksandra Vučića je izneo i teške optužbe na račun Marka Krička, komandanta JZO, koga je optužio da je ranio nenaoružanog migranta. Na Kričkov račun je izneo i još težu optužbu, da je Kričak ubio izvesnu Silvanu, državljanku Srbije, a da je ceo slučaj zataškan tako što je krivica prebačena na migranta. Nije poznato da li je iko od nadležnih pozvao Petra Panića i saslušao ga na te okolnosti, jer su optužbe za ubistvo, ranjavanje vatrenim oružjem i zloupotrebu položaja vrlo ozbiljne.

Ali, ne i za srpsku policiju koja nije ni na to odgovorila.

Inače i Marko Kričak je u MUP došao iz BIA, a počeo je da radi u JZO, koja je u međuvremenu od skromne uprave prerasla u ozbiljnu i veliku formaciju, sa svojim posebnim kapacitetima među kojima je i posebna specijalna jedinica, a sve to se dešavalo u vreme dok je ministar policije bio Bratislav Gašić.

Petar Panić ima motiv da napadne bivšeg ministra policije Gašića kao i "njegove" ljude u policiji. On krivi upravo Gašića da je "namestio" njegovim sinovima i pohapsio ih i on to čak ni ne krije. Ipak, neverotvano je da MUP i nadležni ćute i o Colićevoj poseti i o tvrdnjama Panića na račun drugih visokih policijskih funkcionera i sve gura pod tepih, ističe se u tekstu.

A ko je Goran Colić?

Inače, akter sa pomenutog snimka - Goran Colić, u srpsku policiju došao je iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao čovek od poverenja Bratislava Gašića koji je iz tajne policije doveo svoje kadrove i postavio ih na neka od ključnih mesta u javnoj policiji.

Ipak, čini se da Colić nije baš pazio jer je dopustio da ga Panić lepo snimi, i koji automobil ga dovozi i kako Colić prilazi kapiji, kako zvoni, ulazi u dvorište i prilazi Panićevoj kući. Sve se lepo i jasno vidi, a to su mogli da vide i mnogi građani jer je Panić to postavio na svoj Fejsbuk profil u kome je objavio i navodni sadržaj razgovora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati