Hronika

D. Ljutić

19. 02. 2024. 13:26 3

I BEOGRAD NIJE STAO Za dva dana četiri ubistva

Šta god da čelnici MUP Srbije govore i to pokušavaju da dokažu, više je nego očigledno da je život u srpskoj prestonici postao igra na sreću. Više niste sigurni šta vam se može dogoditi na pešačkom prelazu, dok vodite decu u školu, vrtić, bacate smeće, birate voće na pijačnoj tezgi. To je pritisak na zdrav razum i on ne može lako da podnese. Dok živite u strahu, vlast manifestuje svoju nesposobnost i nekompetentnost uz nepodnošljivo pozivanje na statistiku. Ali, to ne menja ništa na stvari. Od žalosne situacije žalosniji je samo način na koji je vlast objašnjava javnosti da je Beograd bezbedan grad.

Polako bledi mit novoradikalskih političkih manekena, kako su Beograd i njihova zemlja "miroljubivi i konstruktivni“ i da je Srbija država koja više od decenije generiše svakojake oblike zločina. Demantuju ih gotovo svakodnevni događaji, kako na ulicama prestonice, tako i u drugim mestima po Srbiji. Oni se uporno brane statistikom.

Pa, eto im je.

Muškarac B.R. (48) uhapšen je u nedelju uveče u mestu Rakovac kod Beočina, zbog sumnje da je nožem ubio bivšu suprugu D.R. (47) i njenu majku N.Č. (75). Inače, imao je dve sudske zabrane prilaska bivšoj ženi. Sistem se još jednom pokazao kao "efikasan."

U subotu oko četiri sata ujutru muškarac star oko 27 godina ubijen je ubodom nože u srce na uglu Ustaničke ulice i Grčića Milenka. Istog dana u Zemunu, ubijen je Milan Šuša (39) u Zemunu. On je jedan za koga se kaže "odavno poznat policiji". Nedavno je izašao iz zatvora nakon što je osuđen na 11 godina robije zbog pokušaja ubistva. Inače, u neposrednoj blizini mesta gde se dogodilo ubistvo nalazi se škola. I tako, po ko zna koji put, kad se radi o ovakvim delima, policija je pokrenula akciju Vihor 3.

Šta god da čelnici MUP Srbije govore i to pokušavaju da dokažu, više je nego očigledno da je život u srpskoj prestonici postao igra na sreću. Više niste sigurni šta vam se može dogoditi na pešačkom prelazu, dok vodite decu u školu, vrtić, bacate smeće, birate voće na pijačnoj tezgi.To je pritisak na zdrav razum i on to ne može lako da podnese. Dok živite u strahu, vlast manifestuje svoju nesposobnost i nekompetentnost uz nepodnošljivo pozivanje na statistiku.

Ali, to ne menja ništa na stvari. Od žalosne situacije žalosniji je samo način na koji je vlast objašnjava javnosti da je Beograd bezbedan grad.

U odnosu na 2022. godinu stopa kriminala niža je za skoro 18 odsto, pohvalio se prvi čovek policije Bratislav Gašić pred doček 2024. Objasnio je da posvećen rad policije kao rezultat ima trend smanjenja krivičnih dela. O tome priča osoba koja ne vidi nikakvu svoju krivicu (ni moralnu) za zločine u okolini Mladenovca, u "Ribnikaru".

Čovek koga su inspektori koji su otkrili plantažu marihuane u Jovanjici, hteli da hapse. Ali, Vlast se i dalje brani pričom da je reč o nesrećnom spletu okolnosti, da se za kratko vreme dogodi više ubistava koja se prate u javnosti i to onda izazove percepciju kod građana da je broj ubistava povećan.

A činjenica je da ovi sukobi samo pojačavaju utisak o neefikasnosti države da spreči učestale obračune na ulicama gradova Srbije, u kojima, što je još opasnije, neretko bivaju ugroženi i slučajni prolaznici, odnosno obični građani koji sa tim sukobima nemaju baš nikakve veze.

Žiteljima Beograda ostaje samo jedno - ideš i nadaš se da sutra neće biti pucnjave.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati