Hronika

[ Izvor: N1 ]

13. 02. 2024. 15:14 32

SNS-ovcu sude zbog zloupotreba: Sledio sam politiku Vučića

U Višem sudu u Beogradu iznošenjem odbrana okrivljenih počelo je suđenje u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića i devet njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom.

Prvookrivljeni Aleksandar Jovičić, nekadašnji vrlo istaknuti član SNS, u odbrani je rekao da je razumeo jezički optužnicu, ali da smatra da je nedefinisana i da mu nije jasno od čega se on brani.

Osporavao je Jovičić sve tačke optužnice. Osporavao je da je uticao na drugooptuženog Dražena Vujića, zaposlenog u opštini Palilula.

Inače, prema navodima tužilaštva, Jovičić je uticao na Vujića, kako bi ovaj dalje uticao na građevinske inspektore da omoguće legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata.

- Niti sam posredovao, niti sam tražio novac, niti uticao na Dražena Vujića da utiče dalje na građevinske inspektore, koji su potpuno samostalni u svom radu prema zakonu - rekao je Jovičić.

Dalje je u svojoj odbrani Jovičić istakao da je ponosan na to što je bio predsednik opštine Palilula.

- Ponosan sam što smo za vreme dok sam bio predsednik opštine Palilula uradili mnogo toga i koliko smo mogli sledili smo politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića. Ja nikada ništa protivzakonito nisam učinio - rekao je Jovičić i dodao da ne poznaje građevinske investitore optužene u ovom postupku, te da nijednog do početka procesa nije ni video.

Jovičić je dalje naveo da je najviše krivičnih prijava za nelegalnu gradnju podneto upravo na opštini Palilula i da to nije njegova zasluga, već zasluga inspektora, kao i da je najviše srušenih nelegalnih objekata bilo na opštini Palilula.

- Pa, valjda treba da gradimo i da se borimo za našu decu, a ne da se bavimo rušenjem - kazao je Jovičić i dodao da su ovlašćeni da podnose krivične prijave bili opštinski, gradski i republički građevinski inspektori, tužilaštvo, policija ali i građani.

- Nije bilo šanse da se neko sačuva krivične odgovornosti od nelegalnih radnji koje preduzima.

Takođe se osvrnuo u svojoj odbrani Jovičić i na trenutak hapšenja juna 2021. godine.

- To hapšenje bila je potreba da me satanizuju. U medijima su bile objavljene laži, time su urušavali moju porodicu, a ja kao čovek sam diskreditovan - naveo je Jovičić.

Na kraju odbrane Jovičić je istakao jednu kako je on rekao "nelogičnost".

- Pitam se zašto se ovaj postupak pokreće posle četiri ili pet godina, ako se u optužnici navodi period izvršenja krivičnih dela od juna 2016. do novembra 2018. godine. Kako da se neko tek nakon pet godina setio da identifikuje lica i pokrene postupak - pitao se Jovičić.

Odbranu je izneo i drugooptuženi Dražen Vujić, inače bivši zaposleni u opštini Palilula.

- Delimično ostajem pri odbrani s obzirom na to da sam prilikom saslušanja određene stvari kazao pod pritiskom i u strahu jer sam prvi put se suočio sa policajcima koji su mi predočili da, ako kažem određene stvari, mogu da izbegnem pritvor zbog toga danas ne ostajem pri tome - rekao je u sudnici Dražen Vujić.

Inač,e u optužnici se navodi da je Dražen Vujić dobijao naloge od Aleksandra Jovičića da identifikuje investitore kako bi u njihovu korist uticao na građevinske inspektore da se legalizuju njihovi objekti izgrađeni bez građevinskih dozvola.

Vujić je zatim naglasio:

- Ja po njegovom nalogu nisam identifikovao investitore, već sam po njegovom nalogu identifikovao sve probleme na opštini Palilula kako bismo našli rešenje.

- Što se tiče ovih nelegalnih objekata koji su predmet optuženja, moram da kažem da imajući u vidu u kolikom gabaritu su izgrađeni, na prvom mestu je bila obaveza da u vezi sa njima postupa gradska građevinska inspekcija, zatim republička inspekcija, policija po službenoj dužnosti, ali je moglo da postupi i tužilaštvo - rekao je Vujić.

Osim Jovičića, optužnica Višeg javnog tužilaštva obuhvata i devet njegovih saradnika, a tereti ih za trgovinu uticajem, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Svi optuženi se sumnjiče da su zloupotrebama omogućili zaštitu investitorima, kako opštinska inspekcija ne bi srušila njihove nelegalno izgrađene objekte.

Konkretno Jovičića tužilaštvo tereti da je za mito od 10 do 60 hiljada evra omogućavao legalizaciju objekata u periodu od jula 2016. do novembra 2018.

I to tako što je uticao na zaposlenog u opštini Palilula, a ovaj dalje na građevinske inspektore, da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole.

Za to je od investitora Jovičić dobio skoro 29 miliona dinara.

Aleksandar Jovičić je uhapšen 1. juna 2021. godine, a u pritvoru je proveo dva meseca, nakon čega mu je ta mera zsmenjena blažom odnosno kućnim pritvorom.

Inače, prilikom pretresanja u stanu Aleksandra Jovičića pronađeno je ukupno više od 350 hiljada evra u kešu, kao i pet ručnih satova, procenjene vrednosti od više od dva miliona dinara.

Jovičić je tada objasnio poreklo tek manje količine novca, rekavši da je nešto nasledio od oca, zatim da su supruga i on deo dobili na venčanju, dok su deo i štedeli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati