Hronika

D. Ljutić

08. 12. 2023. 07:00 13

INTERPOL Ko će biti Radoičićev jatak do 17. decembra?

Aleksandar Vučić je svojevremeno izjavio da Milana Radoičića ne može da preda Prištini jer Srbija ne priznaje Kosovo. Međutim, ako u Ustavu Srbije piše da je AP Kosovo sastavni deo Republike Srbije, onda je mesno nadležan sud baš u Prištini, jer tako funkcioniše zakon na celoj teritoriji Republike Srbije. Odnosi se na krivična dela i prekršajne kazne osim za tužilaštvo za organizovani kriminal, a ovde nije tako kvalifikovano, tako da je njegova izjava potpuno besmislena. 

Beg u Srbiju, kako ne bi bio dostupan vlastima zv. Kosova, bio je obrazac ponašanja Milana Radoičića kada je zvanična Priština ranije izdavala naloge za njegovo hapšenje, jer je povezivan sa kriminalnim aktivnostima. Sada je međunarodna policijska organizacija Interpol izdala nalog za hapšenje bivšeg potpredsednika Srpske liste. Poternica je povezana sa događajima koji su se 24. septembra 2023. godine dogodili u Banjskoj, na severu Kosova. Delo za koje se Radoičić sumnjiči je terorizam.

Takozvana država Kosovo oružani napad na policiju u Banjskoj tretira kao teroristički akt i pokušaj rušenja ustavnog poretka Kosova. Imovinu na severu Kosova, za koju se smatra da pripada Radoičiću, kosovske vlasti zaplenile su 29. septembra. Međutim, ono što se dogodilo u Banjskoj, zvanični Beograd tumači drugačije. Predsednik Srbije je izjavio da za njega napadači na kosovsku policiju "nikada neće biti teroristi". To su ponavljali i drugi predstavnici vlasti.   

Briselskim sporazumom 2013. godine, zvanični Beograd se obavezao da prihvati nadležnost kosovskog pravosuđa u opštinama gde većinski žive Srbi. Tako su radnici tužilaštva i sudova, koji su do tada paralelno funkcionisali po srpskom sistemu u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom bili integrisani u kosovski pravosudni sistem.

Za saradnju dve države, pored ostalog, zadužen je i EULEX, misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu. Na njihovoj web stranici, u opisu mandata ove misije, pored ostalog stoji da "EULEX podržava Policiju Kosova na polju međunarodne policijske saradnje, olakšavajući razmenu informacija između Policije Kosova i Interpola, Europola ili Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije". 

- Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalna reakcija može biti još strože političko i diplomatsko delovanje prema Srbiji - to je naveo poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst Rezolucije o sukobu u Banjskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja 35, a tima i uslov za prijem Srbije u Evropsku unije (EU). Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Srbije i Evropske unije, obuhvata odnose sa Kosovom. Ohridski sporazum predviđa da Srbija prizna državne simbole Kosova, ne prigovara članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama,(Interpol) te da strane uzajamno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet.

Ove godine na Kosovu su uhapšena četiri državljana Srbije sa poternica međunarodne policijske agencije Interpol, poslednji 30. oktobra. Međutim, dvojica od njih su već pušteni, nakon što su u pritvoru proveli 40 dana, koliko predviđa Zakon o međunarodnoj pravnoj saradnji Kosova a Kosovo od Srbije nije dobilo nikakav zahtev za njihovo izručenje. Dve zemlje imaju Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći od 2013. godine. Pošto nije član, Kosovo u Interpolu predstavlja Misija Ujedinjenih nacija, UNMIK. Kosovo sada poziva Srbiju da preda učesnike smrtonosnog napada u Banjskoj i Zvečanima, za koje se veruje da se tamo nalaze. Kakav će biti njihov epilog za sada je nejasno.

Nakon tvrdnji srpskog tužilaštva posle događaja u Banjskoj, da je organizator napada na Kosovu Milan Radoičić nabavljao oružje iz Tuzle, određene aktivnosti je odmah poduzela Federalna uprava policije. Provere vrši Interpol, a određene informacije, koje imaju naši izvori, navode da bi sledeći na meti Interpola mogli da budu "viđeniji" trgovci oružjem iz Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati