Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

12. 10. 2023. 16:19 13

Tužilaštvo o Vučku: Bez znanja tužioca uništeni telefoni

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal oglasilo se povodom saznanja portala KRIK koji je nedavno objavio audio-snimak govora pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka sa huliganima u jednom restoranu. Snimak pokazuje veze pomenutog žandarma sa kriminalnim grupama u Srbiji.

Saopštenje Tužilaštva prenosimo u celosti:

"Više javno tužilaštvo u Beogradu je dana 21.10.2016. godine dostavilo TOK-u na uvid i upoznavanje krivičnu prijavu MUP RS DP PU za grad Beograd, UKP - Odeljenje za uviđajno - operativne poslove KU broj 17763/16 od 13.10.2016. godine, protiv NN lica zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 tačka 7 KZ, izvršenog na štetu pok. Aleksandra Stankovića.

Uz ovu krivičnu prijavu u prilogu TOK-u je dostavljen zapisnik o uviđaju, izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta, izveštaj o razgovorima sa licima zatečenim na licu mesta, kao i potvrda PU za grad Beograd UKP Odeljenje za uviđajno operativna poslove od 13.10.2016. godine. Iz potvrde se utvrđuje da je ovlašćeno službeno lice Odeljenja za uviđano operativne poslove 13.10.2016. godine vršeći uviđaj u Beogradu, u ulici Bačvanska i Gospodara Vučića, gde je nad Stanković Aleksandrom od strane NN izvršioca izvršeno krivično delo teško ubistvo, izuzeo između ostalog i tri mobilna telefona, za koje se navodi da su pripadali pok. Stankoviću.

Istovremeno iz izveštaja o forenzičkom pregledu lica mesta, koji je takođe dostavljen iz navedenu krivičnu prijavu, utvrđuje se da je policija je pronašla dva mobilna telefona u putničkom vozilu marke "Audi", u kojem je ubijen pok. Stanković, dok je u krivičnoj prijavi navedeno da su lične stvari koje su zatečene kod pok. Stanković Aleksandra i u njegovom vozilu, preuzete sa lica mesta od strane policije i da će se do predaje članovima porodice navedene stvari nalaziti u prostorijama UKP 8. Odeljenja PU za grad Beograd. Istog dana (21.10.2016 godine) TOK je obavešteno da je PU za grad Beograd UKP Treće odeljenje direktoru policije na njegov zahtev dostavilo ovaj predmet - krivičnu prijavu KU broj 17763/16 sa prilozima, sačinjenu povodom izvršenog krivičnog dela ubistvo dana 13.10.2016. godine na štetu sada pok. Stanković Aleksandra. Mesec dana kasnije, dana 21.11.2016. godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je TOK-u obdukcioni zapisnik i nalaze Biološkog fakulteta, sačinjene po njihovim naredbama.

Dana 28.12.2016. godine TOK je prikupilo obaveštenja od oštećenih, majke i verenice pok. Stankovića, od kojih prvi put dobija informaciju da je dan nakon izvršenja krivičnog dela ubistva, stan pok. Stankovića zatečen ispreturan, i da po njihovim saznanjima nedostaju određene lične stvari pok. Stankovića, a između ostalog i jedan laptop.

Sledom ovako dobijenog obaveštenja od oštećenih dana 05.01.2017. godine TOK Direkciji policije, UKP, SBPOK stavlja zahtev za prikupljanje potrebnih obveštenja u kojem nalaže policiji između ostalog da se prikupe obaveštenja o podacima koje su iznele oštećene, a vezano za nečiji ulazak u stan pok. Stankovića i nalaže SBPOK-u da od PU za grad Beograd zatraži i preuzme prethodno izuzete mobilne telefone pok. Stankovića, te nalaže policiji da tužilaštvu podnese inicijative za veštačenje tih telefona.

U ovom zahtevu nalaže se policiji i da izvrši identifikacija brojeva telefona koje je koristio pok. Stanković, te da se dostavi inicijativa policije za pribavljanje evidencije ostvarene telefonske komunikacije za period od 01.09.2016. godine do dana izvršenog krivičnog dela i da se preko baznih stanica utvrdi kretanje pok. Stankovića na dan njegovog ubistva.

TOK dana 25.05.2017. godine ponavlja ovaj zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji, urgirajući da policija postupi po istom. Nakon ove urgencije, policija dana 30.05.2017. godine dostavlja odgovor ovom tužilaštvu. Uz odgovor na ovaj zahtev, policija TOK-u dostavlja službene beleške o obaveštenjima primljenim od građana, a pod rednim brojem 4. i 5. svog odgovora policija navodi da dostavlja i potvrde o vraćenim predmetima Vučković Nenadu.

Uvidom u ove potvrde TOK tada utvrđuje da su izdate pod brojem KU 17763/16 dana 28.11.2016. godine od strane MUP RS DP UKP, Služba za prevenciju narkomanije i suzbijanje krijumčarenja narkotika, i da su između ostalog Vučković Nenadu vraćeni mobilni telefoni pok. Stankovića. U ovoj potvrdi je konstatovano da su mobilni telefoni pripadali pok. Stanković Aleksandru nad kojim je dana 13.10.2016. izvršeno krivično delo teško ubistvo iz člana 114 KZ.

U istom odgovoru policija pod rednim brojem 8. i 9. TOK-u prvi put dostavlja zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija pok. Stanković Aleksandra, koji je izvršen dana 14.10.2016. godine od strane PU za grad Beograd UKP Treće odeljenje. Uvidom u ovaj zapisnik TOK utvrđuje da je pretres stana izvršen po "usmenoj naredbi - odobrenju" sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Iz sadržine zapisnika o pretresanju utvrđuje se da je tom prilikom pronađen i oduzet jedan laptop marka "HP".

U ovom krivičnom predmetu policija je u vezi drugih predmeta koji su vraćani oštećenima, tražila saglasnost TOK-a, dok u vezi vraćanja mobilnih telefona pok. Stankovića TOK nije obavešteno, niti je tražena saglasnost TOK-a za vraćanje mobilnih telefona, koji su pripadali pok. Stankoviću. Dakle, prvo saznanje TOK-a o vraćanju mobilnih telefona pok. Stankovića je 30.05.2017. godine, kada je policija dostavila ovaj odgovor na prethodno stavljeni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja ovog tužilaštva.

Sledom navedenog obaveštenja policije da su mobilni telefoni pok. Stankovića bez saglasnosti TOK-a vraćeni, nalog TOK-a iz zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja od dana 05.01.2017. i dana 25.05.2017. da se ti telefoni veštače postao je bespredmetan. Pronađen i oduzet laptop po nalogu TOK-a je bio predmet veštačenja.

Da su mobilni telefoni pok. Stankovića, koje je policija izuzela i oduzela nakon ubistva, potom uz potvrdu vratila Vučković Nenadu, uništeni, TOK saznaje dana 05.04.2019. godine i to iz sadržine službene beleške o obaveštenju primljenom od građanina Vučković Nenada, koju je sačinila policija.

Mobilni telefoni, i to 2 mob. tel. marke Blackberry i 1 mob. tel. marke Iphone pok. Stankovića vraćeni su dana 28.11.2016. godine, protekom mesec i po dana od dana izvršenja krivičnog dela. Mobilne telefone od strane policije preuzeo je Vučković Nenad po ovlašćenju majke pok. Stankovića, a što proizilazi iz njene izjave. Nakon što su telefoni vraćeni Nenadu Vučkoviću od strane policije, uz potvrdu o vraćenim predmetima a bez napomene policije da je predmetne mobilne telefone potrebno čuvati do okončanja krivičnog postupka, njegovo raspolaganje tim telefonima, kao i njihovo uništenje po oceni ovog tužilaštva ne predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Od značaja je javnosti ukazati da se u krivičnom predmetu ovog tužilaštva koji se vodi pod brojem KTO br. 82/21 a pred Višim sudom u Beogradu, Posebno odeljenje, nalazi zadržana komunikacija u mobilnim telefonima, vođena između Vučković Nenada i okr. Veljka Belivuka, koja se navodi u tekstu portala Krik, gde je predmet optuženja između ostalog i nedostavljanje Višem sudu u Beogradu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, izveštaja i prikupljenog materijala nastalog pretresom uređaja za automatsku obradu podataka i opreme - mobilnih telefona i SIM kartica, oduzetih od osumnjičenog Veljka Belivuka i dr, tada optuženih za krivično delo teško ubistvo iz člana 114 KZ izvršenog na štetu Vlastimira Miloševića.

U odnosu na pitanja medija, a sve vezano za ostale navode iz teksta portala Krik, JTOK obaveštava javnost da se preduzimaju mere i radnje iz nadležnosti ovog tužilaštva, te će javnost o javnotužilačkoj odluci biti obaveštena", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, KRIK je nedavno objavio audio snimak na kome Vučković drži sastanak sa huliganima kojim je rukovodio. Na sastanku se govori i o likvidaciji navijača Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

KRIK je objavio i zapisnik o saslušanju Vučkovića nakon ubistva Stankovića, gde je priznao da mu je ubijeni kriminalac bio "jedan od najboljih drugara", kao i da je nakon ubistva uništio njegove mobilne telefone.

- Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade - priznao je Vučković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati