Hronika

D. Ljutić

17. 07. 2023. 11:31 8

Kako SNS čuva julovca na Kubi

Kada su stari kadrovi videli da u Ministarstvu inostranih poslova nema nikakve velike čistke, došlo je do "reanimacije": neke perjanice Miloševićeve diplomatije još su "na raspolaganju", zaštićene zakonom uredno primaju platu, ubrzano se i uspešno "presvlače", šetaju hodnicima SMIP-a i dele lekcije o profesionalizmu. Tako država pomaže Danilu Pantoviću, nekadašnjem julovcu i bivšem ambasadoru na Kubi, prijatelju Aleskandra Vulina, da izbegava suđenje u kojem je optužen za malverzacije sa državnim stanovima.

U Službenom glasniku Srbije objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli, a među njima su i ambasadori pri UN, Evropskoj uniji u Briselu i Savetu Evrope u Strazburu. Kako je objasnio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, svima njima je istekao četvorogodišnji mandat. Tu je i Danilo Pantović. Ambasador Pantović je optužen za ozbiljno krivično delo nezakonitog raspolaganja državnim stanovima odnosno za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja.

Danilo Pantović je do smene vlasti 5. oktobra bio generalni sekretar Saveznog ministarstva inostranih poslova. Osim te državne funkcije, Pantović je bio i član Direkcije JUL, a kraće vreme, pre Ivana Markovića, bio je sekretar za informisanje Direcije JUL. Dobri poznanici Pantovića kažu da je po sopstvenom kazivanju u JUL-u zbog para a i zbog poznanstva sa Vlajkom Stojiljkovićem.

Pantović je u svojoj karijeri imao mnoge i značajne funkcije, ali želju da bude ambasador na Kubi nije skrivao još od vremena Slobodana Miloševića. Za imenovanje nekadašnjeg diplomate Pantovića na ambasadorsko mesto najviše je urgirao nekadašnji julovac i partijski drug, a danas prvi čovek BIA Aleksandar Vulin. Karijeru je počeo u Privrednoj komori Srbije, kao šef kabineta Vlajka Stojiljkovića koji je bio predsednik. Kada je Stojiljković postavljen za ministra policije, Pantović je zadržao istu funkciju, samo je promenio kabinet. U MUP je odmah dobio i čin kapetana policije.

Iz policije Pantović je otišao za generalnog sekretara SMIP. To je uvek bio prestižno mesto na koje su postavljane diplomate i Pantović je prvi sekretar koji je došao iz policije. Bio je u rukovodstvu SD Milicionar i u upravi Teniskog kluba Crvena zvezda u vreme kada je na čelu kluba bio Goran Perčević iz SPS -a. Česti gosti u klubu su bili Srđan Smiljković, Uroš Šuvaković, Milorad Jakšić, Merima Njegomir i generali policije. Pri izboru novog rukovodstva Teniskog kluba, on je kako navode naši izvori, insistirao da se njegov izbor poništi uz obrazloženje kako ne želi da kompromituje klub, jer ima informacije da će odgovarati zbog stanja u Diposu. Pantović je u Diposu bio predsednik Upravnog odbora. 

U vreme dok je bio generalni sekretar SMIP, Pantović je dobio rešenje za stan u izgradnji od 149,90 kvadrata u Ulici Filipa Filipovića pod uslovom da vrati stan u svojini od 70 kvadrata. Pantoviću je dodeljen ovaj ogroman stan iako je njegovo domaćinstvo bilo dvočlano. Istovremeno, u saveznim organima nije bilo jasnih dokaza da je Pantović svoj prethodni stan ustupio državi SRJ. Pantović je bio i član Savezne stambene komisije koja mu je i dodelila ovaj stan.

U međuvremenu je Viši sud u Beogradu izdvojio postupak protiv Pantovića sa obrazloženjem da zbog poslovnih obaveza, nije izvesno prisustvo novoimenovanog ambasadora ročištima. Međutim, ni po Ustavu Republike Srbije koji daje pravo imuniteta narodnim poslanicima, ni po savremenom diplomatskom pravu imuniteta od jurisdikcije iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Pantović ne uživa privilegiju imuniteta u Srbiji. I zato je nejasno zbog čega se sudski postupak protiv Pantovića praktično "zamrzava" jer se, sudeći po sudskoj praksi, to obično radi u slučaju teških bolesti. Jedno je ipak jasno, a to je da kod sudskih postupaka koji traju 20 godina, jednostavno ne postoji politička volja da se oni reše.I u ovoj kadrovskoj ukrštenici napravljeni su neki krupni diplomatski gafovi: Kada su stari kadrovi videli da u Ministarstvu inostranih poslova nema nikakve velike čistke, došlo je do "reanimacije": Neke perjanice Miloševićeve diplomatije još su "na raspolaganju", zaštićene zakonom uredno primaju platu, ubrzano se i uspešno "presvlače", šetaju hodnicima SMIP-a i dele lekcije o profesionalizmu. 

U jednoj sceni iz filma Forda Kopole Kum II, kubanski diktator Fulgensio Batista hvali se pred američkim biznismenima svojim teškim telefonom od čistog zlata. Dobio ga je od Amerikanaca, u znak zahvalnosti za njegovu predusretljivost prema poslovnim prilikama koje im je pružao. Naši dobro upućeni izvori navode da se, kao za sigurno boravište na Kubi, bore ovde dobro poznati " škaljarci"  i "kavčani".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati