Hronika

[ Izvor: Južne vesti ]

01. 04. 2023. 18:35 2

Godinu dana od pogibije u rudniku "Soko", porodice traže pravdu

Na današnji dan 2022. godine osam porodica ostalo je bez svojih najbližih, rudara koji su poginuli u rudniku "Soko", a za to vreme su dva puta od nadležnog tužilaštva u Aleksincu dobijali rešenja - da za nesreću niko nije kriv. Ipak, to objašnjenje ne prihvataju, jer je ovaj rudnik više od godinu dana radio bez dozvole, a dok čekaju i treću presudu, pripremaju inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini, kako bi konačno dobili odgovore na pitanja kako se ova rudarska nesreća dogodila.

Ono što ni godinu dana od tragedije nije poznato su odgovori na pitanja koja i porodice, ali i javnost očekuju - ko je kriv za ovu rudarsku nesreću.

Već dva puta su od Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje vodi istragu, dobili zvanično rešenje da je reč o nesrećnom slučaju, u šta odbijaju da poveruju. I njihov advokat je izričit da odgovornost mora da se utvrdi, jer je 14 meseci Rudnik "Soko" vršio jamske iskope bez dozvole za rad, navode Južne vesti.

I treći put isto tužilaštvo, po nalogu Višeg u Nišu, već dva meseca ispituje odgovornost za pogibiju, a tu odluku porodice poginulih još čekaju.

Jamski iskopi i dalje su zabranjeni u ovom rudniku, a kada je pre dva meseca počeo sa radom površinski kop, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da dok to ne bude bezbedno rudari se neće vratiti u jamu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati