Hronika

[ Izvor: Mediji ]

19. 06. 2022. 07:02 54

"Jovanjicu su montirali Stefanović i Senta": Zaključak Dijane Hrkalović

"Aferu 'Jovanjica' su montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković u dogovoru sa stranim službama", tvrdi bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović, dodajući da je to njen zaključak iako za to nema direktnu potvrdu.

- Iako nisam fizički bila u MUP-u tada, daću vam nekoliko primera da biste videli koliko je taj predmet napakovan, isforsiran i protivzakonit. Sa nekog stručnog stanovišta sada ću to da razmontiram - rekla je Hrkalović u intervjuu Objektivu govoreći o aferi uzgajanja marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", za šta se sudi Predragu Koluviji.

Zatim je objasnila kako teče postupak operativne obrade MUP-a.

- Vi ste na primer sada na operativnoj obradi MUP-a. Inače, na obradi MUP-a, na tim merama slušanja nisu samo kriminalci. Neki operativac dobije neka operativna saznanja da vi radite neka krivična dela, otvori se operativna obrada da bi se ta saznanja potvrdila ili odbacila. Ako se potvrde saznanja onda se ta obrada tzv. iseče, izvrši se realizacija obrade, vi budete uhapšeni i dalje sprovedeni u istragu i ide sudski proces. To je jedan momenat, a  može da se desi da ta saznanja ne budu potvrđena i operativna obrada se zatvara - objasnila je postupak Hrkalovićka.

Onda se osvrnula na slučaj "Jovanjica" i ispričala šta se dešavalo prilikom hapšenja Predraga Koluvije na auto-putu

- Ja sam policajac beogradske policije i nadležan sam za teritoriju grada Beograda. Vi ste lice za koje imam saznanja da se bavite kriminalom, ja vas stavim na obradu a vi živite van teritorije Beograda. Otvorim operativnu obradu i potvrdim da ste vi kriminalac. Dogovorim sa tužiocem i sudijom nalog za pretres vaših objekata odmah, a onda da ne biste pobegli, malo vas pratim i onda ako krenete auto-putem, recimo kod Smederevske Palanke, ja vas tu isečem, uhapsim i sve ide dalje po postupku - rekla je Hrkalovićka.

- Šta se ovde desilo? Pa, nije se desilo ništa od toga. Naredba za pretres je dobijena tek sutradan od dana hapšenja što govori u prilog tome da oni nisu otvorili nikakvu operativnu obradu. Ako nisu otvorili operativnu obradu, šta onda traže na auto-putu. I onda na sve to protivpravno zadrže lice (Predraga Koluviju) tako da tek kasno uveče dobiju rešenje o zadržavanju od strane tužioca. Znači, oni su više od četiri sata protivpravno lišili slobode to lice da bi tek naknadno stiglo rešenje o zadržavanju i tek naknadno stigla naredba za pretres - rekla je ona.

Ako su naknadno dobili rešenje o zadržavanju to je zato, kako kaže, jer to niste planirali, niti ste znali da ćete ih hapsiti - jer niste imali operativnu obradu.

- A šta ćete onda na auto - putu van teritorije za koju ste nadležni, šta vi tu izvodite, šta radite, sa kojim ciljem, u čijem interesu - upitala je Hrkalovićka, napominjujući da pošto su protivpravno zadržali lice nisu mogli to da kažu tužiocu, već su onda rekli da su telefoni bili kod Koluvije.

- Ja vam garantujem, ja znam da su mu uzeli telefone onog momenta kada su ga lišili slobode - tvrdi bivša državna sekretarka MUP-a i dodaje:

- Ako su mu uzeli telefone, kako je onda on obavljao te pozive koje je navodno obavljao ka Andreju (Vučiću) i ne znam kome? Nemoguće - rekla je ona, dodajući da je "jedan od tih telefona imao deset pokušaja za uništavanje".

Kada je tužilac, dodaje ona, pitao Milenkovića zašto je uništavanje zaustavljeno na osmom pokušaju, on je rekao da je Koluvija to sam hteo, jer su kod njega bili telefoni.

- Da uništi telefon, ma stvarno? Nije mogao da obavlja te pozive jer su telefoni bili kod operativaca, koji su ih čačkali neovlašćeno. Dakle, operativac je pokušavao da ga otključa i onda se zaustavio, jer je shvatio da će ga uništiti. To su samo neki primeri za "Jovanjicu" - navela je "svoje dokaze" Hrkalovićka.

Za sve to je, kako ona tvrdi, odgovoran Nebojša Stefanović i inspektor Slobodan Milenković, poznat kao "Mali Senta".

Podsetimo, bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovine uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu, odnosno da je uticala na bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno pojedine izveštaje nadležnom tužilaštvu u vezi sa tim teškim krivičnim delom.

Ona je negirala krivično delo i tokom iznošenja odbrane istakla da je sve radila po nalogu tadašnjeg ministra MUP Nebojše Stefanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 54

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati