Hronika

[ Izvor: KRIK ]

24. 05. 2022. 18:59 8

Slučaj "Tilt": Uzrok smrti "preterana reakcija na udarac"

Na današnjem suđenju Milovanu Tadiću, optuženom da je kao član obezbeđenja noćnog kluba "Tilt“ gostu Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, svedočila su dvojica veštaka koji su pokušali da usaglase dva veštačenja. Njihov zaključak je da je Vukić preminuo od preterane reakcije njegovog organizma na udarac koji mu je zadao Tadić. Tadić je u sud doveden iz pritvora gde čeka suđenje po optužnici da je bio član grupe Veljka Belivuka.

Na današnjem suđenju dvojica veštaka – Radenko Vuković iz Novog Sada i Radovan Karadžić iz Niša – pokušali su da usaglase svoje stavove u vezi sa tim šta je dovelo do smrti Slobodana Vukića. Za Vukićevu smrt optužen je član obezbeđenja noćnog kluba "Tilt“ Milovan Tadić koji mu je u decembru 2015. naneo udarac u stomak zbog kog je Vukić završio u bolnici, a preminuo je dve nedelje kasnije, piše KRIK.

Sud je pokušao da utvrdi da li je ovaj udarac bio osnovni uzrok Vukićeve smrti i zbog toga su tokom suđenja obavljena dva veštačenja. Tadić je bio osuđen, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje i zatražio da se ova dva veštačenja usaglase. Iako je delovalo da su u pitanju međusobno različita veštačenja, svedoci su danas istakli da se njihovi nalazi suštinski ne razlikuju – obojica smatraju da je do smrti došlo usled preterane reakcije Vukićevog organizma na traumu, odnosno udarac koji je zadobio.

Veštak iz Novog Sada tvrdi da je uzrok smrti sistemski zapaljenski proces koji se dogodio u organizmu.

- Ovde je obična teška telesna povreda koja nije životno ugrožavajuća dovela do preterane reakcije orgazma - rekao je Vuković.

On je objasnio da je ovaj odgovor organizma koji se naziva "citokinska oluja“ doveo do zastoja srca i prekida cirkulacije što je dovelo do teškog oštećenja mozga i zapaljenskog procesa od kog je Vukić preminuo.

Za razliku od veštaka iz Novog Sada, veštaci iz Niša utvrdili su da nije bilo sistemske već ciljane reakcije – da je došlo do izumiranja srčanog mišićnog tkiva što je, kako je pokazala obdukcija, bio je uzrok smrti.

Veštak Karadžić je danas objasnio da je izumiranje srčanog mišića zapravo posledica "kateholaminske oluje“. Obe ove "oluje“, kako su objasnili veštaci, uzrokovane su traumom, odnosno udarcem koji je doveo do prekomerne reakcije organizma.

Sudija Marina Anđelković upitala ih je da li je moguće da oni sudu dostave napismeno njihovo usaglašeno mišljenje što su oni odbili rekavši da su danas objasnili i da je ipak reč o dva različita mišljenja.

U nastavku suđenja, stručni savetnik kog je angažovala odbrana izjasniće se o ovom usaglašavanju. Posle toga ovog sud bi trebalo da donese novu presudu.

Tadić je inače na današnje suđenje doveden iz pritvora pošto je u februaru prošle godine uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka i očekuje početak suđenja u ovom postupku. Belivukova grupa tereti se za niz nasilnih ubistava pripadnika suparničke kriminalne grupe sa kojom je bio u ratu.

Dok je trajalo suđenje u ovom postupku, Tadić je bio uhapšen i zbog prodaje droge, ali je na kraju oslobođen. Na suđenje mu je kao podrška dolazio i Belivuk.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati