Hronika

19. 09. 2021. 06:40 53

Hvali Vučića i vređa opoziciju U ČITULJI (FOTO)

Moždani sastavi idolopoklonika Vučićevog režima zahteva duboku psihološku analizu. Konzilijum najboljih lekara ne bi mogao da opravda pojedine postupke Vučićevih botova, a najnoviji slučaj iz čitulje objavljene u listu "Zrenjanin" prevazilazi granice svih dosadašnjih ludila. Naime, izvesni Branislav Lazić iz Botoša dao je čitulju osnivaču paravojne jedinice Srpske garde Đorđu Božoviću Giški, koji je poginuo na ratištu kod Gospića 1991. godine. Davanje čitulje je normalna stvar, ali ono što je Lazić napisao u njoj, daleko je od normalnog.

- Dragi brate Đorđe! Prođe 30 godina od kada si braneći srpstvo izgubio svoj mladi život. Za života govorio si: "Nit' me oni zastrašiti mogu, jer Gospodu ja se molim; da će Gospod i njegova sila čuvati svakog Srbina; ovo vama jedan Srbin zbori, osim Boga ničeg se ne boji." - piše Lazić i nastavlja:

- Braćo moja, tužno je gledati kako ustaški koljači ubijaju nejač, progone starce, pale sve srpsko. Izdajnici te ubiše s leđa u Gospiću. Danas ti isti izdajnici zabranjuju ćirilicu gde živi srpski živalj u Hrvatskoj - ističe Lazić u šovinističkom maniru.

Nakon "ustaša" i izdajnika, Lazić prelazi na "šiptare", ali zatim i na hvalospev ekonomskom-vojnom razvoju Srbije.

- Šiptari pale, ruše svetinje, biju starce i srpsku decu na Kosovu, svetoj srpskoj zemlji. Da Srbije nema bez Kosova, da je Prizren zemlja Dušanova, ali neće još dugo likovati i divljati. Srbija je danas najjača u regionu, vojno, ekonomski, grade se putevi, škole, otvaraju fabrike. U školama se peva "Bože pravde", poštuju se junaci sa Košara, svugde se vijore srpske zastave. - dodaje autor čitulje.

Nakon kvazipatrioskog, a suštinski paranojično-šovinističkog dela, sledi deo o kome drugo nego "izdajnicima iz opozicije", Đilasu i Jeremiću, ali i o "hrabrom i mladom vladaru" Srbije, jer autor smatra da je to prikladno za čitulju.

- Srbija je složna u većinim postoje još neki izdajnici poput Đilasa, Jeremića, Jovanovića, Draškovića, Čanka... Oni posećuju Srebrenicu, Prištinu, ali njih je šaka jada. Narod ima mladog i hrabrog vladara. Srpski narod čeka vaskresenje i sa ruskom braćom sjedinjenje. Počivaj u miru tmao gore u rajskom naselju, sa svojom majkom Milenom i ocem Gavrom. Slava ti - zaključuje se u čitulji.

Toliko neko očajan može biti da zloupotrebi jednu čitulju ne bi li se uvukao pod kožu Vučiću i usput izvređao "izdajnike" iz opozicije. A o šovinističkim klasifikacijama Albanaca i Hrvata nek ne postoje reči koje bi objasnile potrebu jednog oraslog čoveka da tako nešto napiše.

Ovo je slika i prilika monstruoznih mozloga koji etiketiraju još od 90-tih pa sve do danas. To je ta radikalska-naprednjčka retorika - "izdajnici", "sveta srpska zemlja", "ustaše", "šiptari", a zatim "putevi", "gradnja", "najjači u regionu", itd.

Jer pominjanje Gospoda, baš "ide" uz vređanje, šovinizam i mržnju. Tako dotični vidi religiju i patriotizam...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 53

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati