Viši sud u Beogradu doneo rešenje o izručenju Darka Eleza u BiH | Hronika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

[ Izvor: N1 ]

14. 01. 2021. 17:41 0

Viši sud u Beogradu doneo rešenje o izručenju Darka Eleza u BiH

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 12. januara donelo rešenje, kojim se u stavu prvom utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D nadležnim pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi sprovođenja istrage pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine, a koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopštenju, rešenje je doneto zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo iz člana 125 KZ Republike Srpske, krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom dogovor za izvršenje krivičnog dela iz člana 364 KZ Republike Srpske, krivično delo pokušaja iznude iz člana 232 stav 4, u vezi sa članom 22 KZ Republike Srpske, krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom iznude iz člana 232 stav 4, u vezi člana 22 KZ Republike Srpske, kao i krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 150 KZ Republike Srpske.

 

Takođe, u stavu drugom navedenog rešenja utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela organizovani kriminal iz člana 250 stav 2 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim delom organizovani kriminal iz člana 383a stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim delom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske i krivičnog dela ubistva iz člana 148 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog dela dogovor za izvršenje krivičnog dela iz člana 348 u vezi sa kaznenim delom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog dela pranje novca iz člana 209 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, krivičnim delom zločinačka orgnizacija iz člana 342 stav 2 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim delom razbojništva iz člana 289 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i kaznenim delom zločinačka organizacija iz člana 383a Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim delom razbojništva iz člana 233 stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, pa se odbija izručenje na osnovu molbe za izručenje BiH, koja je dopunjena dana 23. decembra prošle godine.

 

Viši sud: Za neka dela nije moguće izručenje jer su izvršena pre ugovora o izručenju

Iz Višeg suda su istakli da je u stavu drugom rešenja utvrđeno da nisu ispunjenje pretpostavke za izručenje, iz razloga što je E.D krivična dela, koja mu se optužnicom stavljaju na teret, izvršio u periodu od 2005. do 2009. godine, odnosno u vreme pre zaključenja ugovora o izručenju između Srbije i BiH. Navedeni ugovor zaključen je 05. septembra 2013. godine, a potvrđen 26. novembra 2014.

U stavu prvom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje jer se, između ostalog, E.D stavlja na teret da je dela izvršio 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, odnosno po zaključenju Ugovora, kao i usled ispunjenosti ostalih uslova propisanih predmetnim Ugovorom I Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja, a preko ovog suda, zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Obmana

Zoran Živković [27.01.2021.]


Video dana

Spašavanje mačeta sa puta

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati