Hronika

[ Izvor: N1 ]

14. 01. 2021. 17:41 0

Viši sud u Beogradu doneo rešenje o izručenju Darka Eleza u BiH

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 12. januara donelo rešenje, kojim se u stavu prvom utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D nadležnim pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi sprovođenja istrage pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine, a koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopštenju, rešenje je doneto zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo iz člana 125 KZ Republike Srpske, krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom dogovor za izvršenje krivičnog dela iz člana 364 KZ Republike Srpske, krivično delo pokušaja iznude iz člana 232 stav 4, u vezi sa članom 22 KZ Republike Srpske, krivično delo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim delom iznude iz člana 232 stav 4, u vezi člana 22 KZ Republike Srpske, kao i krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 150 KZ Republike Srpske.

 

Takođe, u stavu drugom navedenog rešenja utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela organizovani kriminal iz člana 250 stav 2 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim delom organizovani kriminal iz člana 383a stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim delom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske i krivičnog dela ubistva iz člana 148 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog dela dogovor za izvršenje krivičnog dela iz člana 348 u vezi sa kaznenim delom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog dela pranje novca iz člana 209 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, krivičnim delom zločinačka orgnizacija iz člana 342 stav 2 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim delom razbojništva iz člana 289 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i kaznenim delom zločinačka organizacija iz člana 383a Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim delom razbojništva iz člana 233 stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, pa se odbija izručenje na osnovu molbe za izručenje BiH, koja je dopunjena dana 23. decembra prošle godine.

 

Viši sud: Za neka dela nije moguće izručenje jer su izvršena pre ugovora o izručenju

Iz Višeg suda su istakli da je u stavu drugom rešenja utvrđeno da nisu ispunjenje pretpostavke za izručenje, iz razloga što je E.D krivična dela, koja mu se optužnicom stavljaju na teret, izvršio u periodu od 2005. do 2009. godine, odnosno u vreme pre zaključenja ugovora o izručenju između Srbije i BiH. Navedeni ugovor zaključen je 05. septembra 2013. godine, a potvrđen 26. novembra 2014.

U stavu prvom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje jer se, između ostalog, E.D stavlja na teret da je dela izvršio 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, odnosno po zaključenju Ugovora, kao i usled ispunjenosti ostalih uslova propisanih predmetnim Ugovorom I Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja, a preko ovog suda, zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati