Hronika

[ Izvor: Beta ]

10. 11. 2020. 16:15 0

Veselji pred sudom u Hagu negirao krivicu za zločine

Bivši oficir OVK Kadri Veselji izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za zločine nad Albancima, Srbima i Romima širom Kosova i u Albaniji, 1998-99.

- Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice - rekao je Veselji (53) pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava po 10 tačaka optužnice.

Kao branilac Veseljija, nastupio je, preko video veze, britanski advokat Ben Emerson, koji je dva puta pred Haškim tribunalom odbranio zapovednika OVK Ramuša Haradinaja od optužbi za ratne zločine na Kosovu.

Emerson je najavio da će uskoro zatražiti da Veselji bude pušten na privremenu slobodu. On je rekao da Veselji nje bio uhapšen, već da se dobrovoljno predao po dogovoru sa tužilaštvom.

Odbranu je u sudnici zastupao i bivši tužilac Haškog tribunala Endru Kejli. Tužilaštvo su zastupali glavni tužilac Džek Smit i tužilac Alan Tiger, koji je pred Haškim tribunalom vodio procese protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Veselji je bio šef bezbednosno-obaveštajne službe Glavnog štaba OVK, kao i ministar za bezbednost u samoproglašenoj privremenoj vladi Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Hašimom Tačijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, Veselji je, u 10 tačaka, optužen za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

- Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima - piše u optužnici.

Po optužnici, "žrtve su bila lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".

To su bili: "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK".

Veselji se sudu predao 5. novembra na Kosovu, zajedno sa Tačijem i Seljimijem, i iste večeri su smešteni u pritvor u Sheveningenu.

Juče su pred sud u Hagu prvi put bili izvedeni Tači i Krasnići, koji su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Prvo pojavljivanje Seljimija (49) pred sudijom za prethodni postupak zakazan je za sredu, 11. novembar.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati