Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 10. 2024. 11:50 1

Traženo zanimanje, nebitna školska sprema: Biti NAVIJAČ - HULIGAN u naprednoj Srbiji

Danas navijači - huligani uspevaju da se nametnu kao akteri sportskog života daleko uticajniji od samih sportista. Postalo je važnije  šta oni rade tokom utakmica od onog što rade igrači. Od njih strepe, njima se ulaguju uprave klubova, treneri i igrači. Dešava se da upadnu na trening i počnu da mlate igrače i trenere, ili da im razbijaju automobile na parkingu. Pokušavajući da ih umilostive, uprave klubova čine im razne ustupke.

Fudbalski navijači-huligani u Srbiji, okupljeni u razne grupe i "ekipe", uvereni su da predstavljaju ono najbolje što ova zemlja ima. O njima se govori kao o svetim ratnicima, njima se polaže zavet vernosti i odanosti. A najviše vole da se predstavljaju i da deluju kao neka vrsta moralne policije, kao gnevni pravednici i moralni čistači. Tu ustvari nema moralne pozicije, niti pouke koju treba izvući, osim da postoje ljudi kojima je zanimanje izazivanje nevolja.Izgleda da navijačke grupe na to gledaju s tačke gledišta jednog izvesnog sistema vrednosti iz koga izvlače svoj legitimitet i prava. Taj sistem vrednosti se prikazuje kao odraz prirodnog stanja stvari u kome oni imaju svoje mesto u društvu i prava koja iz toga prirodno proističu. Oni sebe vide kao  maltene društveno-političke radnike, oni su valjda neko i nešto u ovoj državi i narodu! I niko se ne usuđuje da dirne u njihova stečena i sveta prava: da nekažnjeno čine krivična dela i prekršaje sa elementima nasilja, da šire versku, rasnu, etničku i sve ostale mržnje i da se usput bave preprodajom narkotika i ostalim protivzakonitim poslovima jer, od nečeg mora i da se živi. Hronika jačanja navijačkih grupa, koje će se brzo pretvoriti u paravojne formacije sa čvrstom subordinacijom i mafijaškim kodeksom, počinje devedesetih godina prošlog veka. Postoji konsenzus, ali u vrhu režima, o tome da su huligani srasli s njim i da je teško držati njihove skupine pod kontrolom, odnosno da se to može učiniti jedino ustupcima. Mlađi pripravnici huligani će dobiti besplatnu ulaznicu, neko put na gostovanje a ostali nelegalnu državnu trgovinu, kafić, restoran ili biznis u izgradnji nekretnina.

Aleksandar Vučić je kao mandatar za sastav Vlade 2016. rekao da za obračun sa huliganima "ne postoji opštedruštveni konsenzus". Odnosno, da nisu baš svi za to da kriminalci idu u zatvor. Tako se borba države protiv huligana, "gospodara domaćeg fudbala" i političkih manifestacija skrivenih centara upravljanja, i dalje čini kao jedna od najneuspešnijih od svih borbi. Na suđenju Veljku Belivuku svedočili su mnogi bližnji, koji su završili kao žrtve, tvdili su da su njihovi sinovi ili supruzi bili članovi pojedinih navijačkih grupa, ali i da se njihove aktivnosti nisu svodile samo na puko skandiranje na tribinama. Već da se to smatralo kao maltene odlazak na redovan posao.Reakcije nadležnih institucija, policije, sudstva, predstavnika vlasti, na sve što rade huligani samo u poslednjih deset godina pokazuju da je država ili nemoćna ili da na neki način aminuje ono što oni čine, tako što im izriču blage ili nikakve kazne. Kad se u javnosti osuđuje njihovo ponašanje, onda se to uglavnom svodi na osudu asocijalnih i kriminalnih ispada, kojima policija i sudstvo treba da stanu na put, ali koji nemaju neku političku i ideološku pozadinu o kojoj bi vredelo trošiti reči. Danas navijači - huligani uspevaju da se nametnu kao akteri sportskog i političkog života, ponekad i daleko uticajniji od samih političara.Jer veze navijača sa SNS, odnosno bivšim radikalima, počinju odavno. Tako su potpuno suludi snimci koji sve to ubacuju u talog opravdane sumnje. Naime, na nekim snimcima, osoba isto obučena, sa prilično istim izgledom, učestvuje prošle godine posle izborne krađe u napadu na skupštinu, pa onda hapsi demonstrante, pa dobija pendrek u glavu i sukob se sprečava tako jer se isti predstavlja kao kolega policajac u civilu?!

To je najpreciznija mentalna dijagnoza one vrsti poremećene svesti koja trese ovu državu već godinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati