Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 10. 2024. 18:17 4

Država otkupljuje zemljište u Surčinu od političara i kontroverznog biznismena

Zbog realizacije državnog projekta EXPO 2027 i izgradnje Nacionalnog stadiona, cena zemljišta u Surčinu drastično je porasla. Sada se njegova vrednost procenjuje na oko pola miliona evra po hektaru, koliko je plaćeno Arapima za zemljište koje im je država pre samo šest godina prodala za svega 4.700 evra. Na spisku onih od kojih država otkupljuje parcele su javnosti dobro poznata imena - Vojislav Janošević, bivši predsednik Opštine Surčin, i kontroverzni biznismen Dragoljub Marković.

Država će potrošiti milijarde na izgradnju kompleksa za međunarodnu izložbu EXPO 2027 i Nacionalni stadion, a gradilište će se prostirati na površini od oko 350 hektara. Deo tog zemljišta je u javnoj svojini, odnosno u vlasništvu grada Beograda i Republike Srbije, dok deo pripada fizičkim licima i privatnim kompanijama.

Proces eksproprijacije uveliko traje, a kako je objavila Radio Slobodna Evropa, država sad otkupljuje jedan hektar zemljišta za 500.000 evra.

Među onima koji će državi prodati parcele u Surčinu je i Vojislav Janošević, bivši predsednik Opštine Surčin i funkcioner DS-a, koji je hapšen zbog sumnje da je oštetio opštinski budžet, ali je pravosnažno oslobođen.

"Podelili smo novac svi u porodici"

On za Nova.rs potvrđuje da je država otkupila zemljište koje se vodilo na njega i njegovog brata. Kako kaže, parcele je formalno od njega otkupilo preduzeće Putevi Srbije.

- Tu je petlja, od koje vodi put ka budućem kompleksu EXPO. Imali smo devet hektara zemljišta, sada imamo više od pet. Prodali smo oko jedan i po hektar, a deo nam je privremeno zauzet - navodi Janošević.

Na konstataciju da je država plaćala pola miliona evra za hektar, sagovornik kaže da sve zavisi o kakvom zemljištu je reč, ne otkrivajući do kraja cifru koju su dobili.

- Krenuli su sa 150.000 po hektaru, pa 3.500 evra po aru. Prenamenom zemljišta (iz poljoprivrednog u građevinsko) dobija se više. Taj novac smo svi zajedno u porodici podelili, a svoj deo uložiću u kulturno umetničko društvo - ističe Janošević.

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, Janošević u Surčinu inače ima više od 20 parcela. Za jednu od njih je u julu mesecu ove godine navedeno da je u toku postupak eksproprijacije po predlogu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, dok je u aprilu ove godine na drugu stavljena zabeležba privremenog zauzimanja zemljišta za potrebe JP Putevi Srbije.

Na spisku onih od kojih će država otkupiti zemljište za potrebe projekta EXPO je i Dragoljub Marković, biznismen iz Surčina, vlasnik nekadašnjeg Krmivo produkta, a danas ergele Surčin. Poznat je i kao kum pokojnog premijera Zorana Đinđića. Iz ergele Surčin naveli su za RSE da je postupak otkupa dela imovine Dragoljuba Markovića u Surčinu, i dalje u toku.

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, u njegovom vlasništvu u tom delu Beograda je 27 parcela, ukupne površine oko 40 hektara. Međutim, na neke je stavljena zabeležba o zabrani otuđenja i opeterećenja, zbog sudskog postupka koji se vodi po tužbi banke Intesa.

Prodali za 4.700, kupuju za pola miliona evra

Radio Slobodna Evropa je objavila da će ukupni troškovi za eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion i objekti za EXPO iznositi oko 12 miliona evra. To su podaci koje je RSE dobio od Državnog pravobranilaštva.

Dokumentacija do koje su došli po Zakonu o dostupnosti informacija pokazuje da je Poreska uprava procenila da vrednost tog zemljišta u opštini Surčin iznosi 500.000 evra po hektaru.

Među parcelama koje država otkupljuje u Surčinu su i one koje su pripadale PKB-u, a koje je kroz proces privatizacije kupila arapska kompanija Al Dahra. Njoj je 2018. zemljište PKB-a prodato po ceni od 4.700 evra po hektaru da bi isto to zemljište sada bilo procenjeno na 100 puta veći iznos, odnosno pola miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati