Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 10. 2024. 10:38 3

Srpska policija konačno dobija direktora?! Tomislav Radovanović najozbiljniji kandidat!

I pre nego što je Ivica Dačić, ministar policije, najavio da će uskoro biti raspisan konkurs za direktora policije, kao najozbiljniji kandidat pominjao se Tomislav Radovanović čiji prevashodni zadatak bi trebalo da bude da "očisti" kadrove Dačićevog prethodnika Bratislava Bate Gašića.

Srpska policija već skoro tri godine, od kada je Vladimir Rebić penzionisan, nema "prvog operativca". U međuvremenu je nekoliko policijskih funkcionera, onih koji imaju i dobre političke veze, unutar policijskih krugova, ali i javnosti, pominjano kao mogući Rebićevi naslednici. Imena mogućih direktora su menjala u zavisnosti ko je sedeo u ministarskoj fotelji, da li Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić i na kraju Ivica Dačić.

U tom periodu Radovanović se dobro kotirao kod Aleksandra Vulina, za čijeg mandata je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom govorio da je "ubeđen" da je u MUP postojala paralelna struktura "sa precizno odabranim ljudima" čiji je cilj bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. Kako je pričao, ta grupa je formirana u vreme kada je ministar bio Nebojša Stefanović i imala je logističku i svaku drugu podršku "jedne zapadne obaveštajne službe", kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod "tajkuna" i organizovanih kriminalnih grupa.

- Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo, koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja - kazao je svojevremeno Radovanović za TV Prvu.

Do dana današnjeg ni ta, kao ni ostale afere za vreme vlasti SNS-a, nije rasvetljena, a pojedinci iz MUP-a su tvrdili da je i Radovanović, koji je u vreme televizijskih nastupa bio na čelu Službe za specijalne istražne metode, takođe bio u tom "paralelnim strukturama".

Rotacijom Vulina i Gašića, Radovanović se našao u nemilosti novog ministra policije, koji je sa sobom iz Bezbednosno-informativne agencije, doveo sebi lojalne ljude. Radovanović je smenjen sa mesta načelnika SSIM-a, ali mu je u pomoć pritekao Vulin i odveo ga u BIA. Nakon što je Vulin, svojevoljno ili pod pritiskom srpskih, a možda i međunarodnih političkih faktora, podneo ostavku na mesto direktora BIA, Radovanovića je Vlada imenovala za v. d. direktora. Na tom položaju je bio do momenta kada je Vlada postavila Vladimira Orlića za direktora BIA, a on je ostao u ovoj službi.

Povratkom Dačića na čelo MUP, a posebno posle izjave da će uskoro biti raspisan konkurs za direktora policije iako je nedavno naveo da Dragan Vasiljević, pomoćnik direktora, po njegovom nalogu, dobro obavlja taj posao, ponovo je Radovanović isplivao u prvi plan.

Pre više od deceniju, za vreme Dačićevih prethodnih mandata u MUP-u, njih dvojica su dobro sarađivali. Radovanović je tada kao policijski oficir za vezu, upućen u našu ambasadu u Francuskoj. Ono što Radovanovića takođe "gura" na mesto najozbiljnijeg kandidata je i njegova netrpeljivost prema prethodnom ministru policije Bratislavu Bati Gašiću, koji ga je ne samo smenio, već i poslovno degradirao.

A kako se Bratislav Gašić (polu)tajno ili (polu)javno našao u nemilosti Vučića, Radovanović je dobar kandidat (i izbor) za direktora policije da legalno smeni sve kadrove koje je sadašnji ministar odbrane iz BIA prebacio u MUP. Među njima su Marko Kričak, komandant Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, Goran Colić, koji kao pomoćnik ministra obavlja i funkciju šefa Sektora unutrašnje kontrole.…

Zbog neraščišćenih računa iz ne tako davne prošlosti Radovanović bi sigurno bio veoma rad da "počisti dvorište" MUP-a. U vlasti, međutim, postoji i sumnja da Radovanović, koji je na indirektan način nekadašnjeg ministra Stefanović optužio i za paralelne strukture unutar MUP-a i prisluškivanje predsednika, zbog položaja na kome je bio i informacija koje je tu prikupio, sutra može i njima okrenuti leđa.

Iz tog razloga ne bi trebalo da bude iznenađenje ako u direktorsku fotelju sedne osoba koja nema saznanja kojim bi mogla da diskredituje vlast. Što je sigurno - sigurno je…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati