Društvo i ekonomija

D. Ljutić

10. 10. 2024. 20:50 14

TRI AMIGOSA Zašto su Orban i Erdogan najčešći gosti Vučića?

Redžep Tajip Erdogan Erdogan, Viktor Orban i Aleksandar Vučić uspevaju da pobeđuju na izborima i produžavaju svoju vlast. Sva trojica, dok jačaju ličnu vlast, pozivaju se na demokratiju, marginalizuju opoziciju, svoje kritičare proglašavaju državnim neprijateljima, a totalna kontrola medija jedna je od glavnih poluga njihove vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji danas i sutra. Detalji posete nisu objavljeni, ali se veruje da će glavna tema razgovora biti odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine, gde je u poslednje vreme izrečeno mnogo ružnih reči, te su odnosi dve zemlje sve lošiji. Pored Erdogana, premijer Mađarske Viktor Orban je takođe rado viđen gost predsednika Srbije. Nema sumnje da imaju mnogo toga zajedničkog.

Sva trojica, dok jačaju svoju ličnu vlast, pozivaju na demokratiju. Poteze kojima jačaju autoritarni režim proglašavaju za jačanje demokratije. Demokratija po njima podrazumeva potpunu dominaciju jedne stranke i jedne ličnosti. Oni gvozdenom disciplinom vladaju svojim partijama. Vučićevi potčinjeni prema njemu pokazuju takvu idolatriju, kakva nije ispoljavana ni prema Slobodanu Miloševiću. Kada on ulazi u skupštinsku salu, njegovi poslanici izađu u hodnik, pa stoje u špaliru i aplaudiraju mu. Njegove govore u skupštini prekidaju frenetičnim aplauzima posle svake rečenice. 

Za Erdogana kažu da je najdalje odmakao u urušavanju demokratskih institucija. Orban je nešto iza njega, a Vučić, koji je na vlasti kraće od njih dvojice, morao bi još da poradi ako želi da im se priključi. Orban je u Evropskoj uniji, Erdogan vlada zemljom od 80 miliona stanovnika koja je na najosetljivijoj strateškoj poziciji. Vučić nema te prednosti. On na mnogo manjem prostoru pokušava da sebi osigura nešto više autokratije. Erdoganu i Orbanu je lakše da ostvare taj cilj nego Vučiću. Ali, sva trojica su zavela vrlo čvrstu kontrolu nad medijima.Ima muka i u Vučićevoj Srbiji, koju on čas posmatra kao svoju veliku podršku, čas kao neprijateljsku državu, jer u njoj još uvek ima opozicije. Pa šta, reći će Vučić, to rade i Erdogan i Orban. Njegovo evropejstvo deluje potpuno neiskreno i zbog toga njegovo biračko telo i glasa za njega. Oni veruju da on to radi zato što mora, ali da je on u duši i u osnovnim političkim stavovima ostao onaj isti radikal koga oni dobro poznaju. Koji je od ove trojice najbliži diktaturi? Poznaoci političkih prilika na ovim prostorima navode da je to ovog trenutka Erdogan. Nakon njega sledi Orban, koji je takođe daleko otišao u zavođenju neke vrste diktature. Na trećem mestu je Vučić, što ne znači da on nije na tom istom putu i da nema spemnost i nameru da uruši i ono malo demokratije u Srbiji. Poslednji događaji pokazuju da i te kako ima. Na stranu očigledne sličnosti u načinu vladavine, može se, međutim, uočiti spoljnopolitička i bezbednosna dimenzija takvih učestalih kontakata. Osim toga, Mađarska i Turska kao članice NATO ne dele mišljenja drugih članica tog vojnog saveza u vezi sa ratom u Ukrajini. To čini Mađarsku i Tursku zadovoljavajućim saveznicima Srbije i Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati