Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 10. 2024. 07:00 6

KASA PRAZNA Direktno saznaje: Pripadnicima MUP zarade se isplaćuju pozajmicama od EPS!

U budžetu Ministarstva unutrašnjih poslova veliki je manjak jer poslednje zarade isplaćuju se zahvaljujući pozajmici od Elektroprivrede Srbije, saznaje Direktno.rs!

Ivicu Dačića, koji je kormilo MUP-a preuzeo u maju, dočekalo je više nego neprijatno iznenađenje - prazna kasa. Iz budžeta od 116,19 milijardi dinara, koliko je Vlada predložila a Skupština izglasala, za vreme mandata njegovog prethodnika Bratislava Bate Gašića, prema saznanjima Direktno.rs, potrošeno je više para nego što je trebalo.

Novac je trošen za oružje i opremu, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata, ali i za isplatu potraživanja zaposlenih i građana Srbije, koji su tužili MUP i sud je presudio u njihovu korist. Ta prevelika potrošnja MUP-a, a ko je i na koji način praznio budžet, tek bi trebalo da bude predmet istrage Državne revizorske institucije u čijoj je nadležnosti kontrola trošenja državnog novca.     

Posledice tog pražnjenja budžeta je da proteklih meseci MUP nije imao dovoljno novca za isplatu zarada, pa se obratio Javnom preduzeću EPS-u. Pod kojim uslovima je bila ta pozajmica javnosti nije poznato. Reklo bi se na neki način država pozajmljuje od same sebe da bi namirila svoje zaposlene. To može samo u Srbiji, čija Vlada se hvali da je za prvih osam meseci ove godine imala suficit u budžetu od 15,3 milijarde dinara!

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne samo da nije imalo dovoljno para za isplatu plata, već i kako saznaje Direktno.rs, pojedinim firmama koje su renovirale objekte MUP-a takođe nisu isplaćeni završeni poslovi. Radnici tih preduzeća ne dozvoljavaju da MUP "preuzme" te objekte i zaposleni se vrate u zgrade u kojima su radili, dok MUP ne namiri dug, a time i oni dobiju zaostale plate.

Kakav je položaj MUP-a u Vladi možda svedoči i to da ni rebalansom budžeta, krajem prošlog meseca, ovo ministarstvo nije dobilo onoliko para koliko je tražilo, za recimo razliku od Bezbedno-informativne agencije, koju su Vlada i Skupština nagradili jer su dobili više od planiranog novca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati