Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 10. 2024. 08:55 16

Prosvetari odgovorili Vučiću: Šta sve može da se kupi za "IZVINI" u Srbiji?

"Juče se u svojim obraćanjima predsednik Srbije, nežnije nego ovih dana, obratio javnosti na temu plata zaposlenih u školama. Očinski je priznao da je pogrešno što za zaposlene u školama nema trenutno većeg povećanja, iako se na to država obavezala potpisanim Protokolom. Vizionarski, kako doliči funkciji koju obavlja, izjavi da će se na tome raditi u narednih godinu dana", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koje prenosimo u celosti.

"Isto je to, majčinski, prilikom potpisivanja Protokola, prošle godine obećavala tadašnja predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Kako se ni izvinjenje ni obećanje ne mogu konvertovati u novac, za iste se u Srbiji ne može kupiti ništa od onoga što je zaposlenim u školama i njihovim porodicama potrebno.

A kad smo kod potrebnog, odgovorno konstatujemo da zaposleni u školama nemaju zaradu od 97.000 dinara. Najavljeno povećanje (samo za nastavno osoblje) koje je 50% veće nego za ostale u javnom sektoru iznosi celih 4% više, što će, tek kada bude zaista stupilo na snagu, dovesti do navedenih 97.000 dinara. U međuvremenu, nastavnici ostaju na osnovici u iznosu od 86.681 dinar. Da budemo precizni.

Igrom malih i velikih brojeva dođemo do desetak hiljada dinara, koliko bi, da je sreće, plata zaposlenih u školama trebalo da bude uvećana već ovog septembra, a ne 2025. godine.

Izvinite, gospodine predsedniče, već letos smo Vam se istim povodom obratili, a Vi nam nakon nekoliko dana priznali grešku. Oni koji su Vam dostavljali podatke nisu išli na časove matematike, iako je u vreme kada su oni išli u školu još i bilo onih koji su za platu nastavnika želeli da rade ovaj posao. Upoznati smo sa potrebom Vaših saradnika za ulepšavanjem stvarnosti, te Vas i lično pozvasmo da iznesemo svoju muku. Poziv i dalje stoji.

Psiholozi bi konstatovali da u ovoj našoj situaciji koja podseća na disfunkcionalnu porodicu, deca, a u ovom slučaju i zaposleni u školama, pate, jer su "roditelji" zauzeti sami sobom. Zato, hajde da jednom zauvek razrešimo ovu muku u kojoj smo se, kao porodica, našli. Znamo da Vam nismo "omiljeno čedo", ali odigrajte
mudro, kako svaki "roditelj" to ume - preduzmite sve što je u Vašoj moći da nam pokažete da zaista vredimo.

Vi, kao najbolji student prava, odlično znate da se vrednost zaposlenog meri visinom ličnog dohotka. Od "izvini" i "nacionalnog identiteta" račune ne možemo platiti", zaključuje se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati