Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2024. 12:40 13

Vučević naljutio zaposlene u vrtićima: Evo šta su mu poručili u pismu

Premijer Miloš Vučević bio je pozvan da u subotu dođe na protest radnika u predškolskim ustanovama koji je organizovao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, i da okupljenima objasni kome i za koliko procenata sleduje povećanje plate.

Umesto toga, premijer je u nedelju, gostujući na TV Prva izustio da kaže da je "oko nekih vesti i protesta" bilo zloupotreba, ali se ispravio i upotrebio termin da je bilo "nejasnih informacija" i da je, osim za nastavnike, povećanje od 12 odsto ponuđeno i za vaspitačice odnosno "za sve one koji rade u predškolskim ustanovama sa grupama sa decom koja su direktno u sobama".

Reagujući na ovu izjavu, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja uputio je odgovor premijeru, u kome ga podseća da je izbegao sastanak na kome je sindikatima saopšteno da se Vlada predomislila i povukla ponudu da svim radnicima u predškolskim ustanovama poveća plate od 1. januara 2025. za 12 odsto.

- Imajući u vidu Vaše izjave u medijima, da je naš sindikat obmanuo svoje članove i zaposlene da će samo vaspitačima sa 7. stepenom plate biti povećane u "vanrednom" iznosu od 12 odsto, podsećamo Vas: da niste prisustvovali sastanku gde je ova ponuda bila izneta, da Vaši predstavnici nisu znali da odgovore na naša jasna pitanja, da niste odgovorili na upite više medija i novinara da razjasnite ponudu, da niste ništa napismeno uputili sindikatu i konačno, da se niste odazvali pozivu sindikata da predstavnik Vlade prisustvuje protestu u subotu, 28. septembra i sa govornice objasni sve detalje ponude i tako predupredi "zloupotrebe i nejsnoće" - poručili su iz Samostalnog sindikata premijeru.

Podsećaju ga i da "u sobama sa decom rade i servirke i spremačice i mnogi drugi u lancu organizacije posla, a u svrhu nege, brige, ishrane, zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja dece".

- Prema vašim najnovijim navodima se jasno vidi da je ponuda Vlade ista, a da se preko pojedinih medija stvara slika o nerazumnim sindikatima (koje čine više hiljada zaposlenih) koji bi da uruše ekonomiju cele države - navodi se u dopisu.

Sindikat je zamolio Vučevića da im hitno pošalje agendu za sutrašnji sastanak u Vladi, "kako bi procenili da li je reč o pregovorima o zaradama ili o prilici da nam objašnjavate ko radi u sobama, te da u skladu s tim ekonomično raspodelimo naše vreme i resurse".

Na sutrašnji sastanak su, podsetimo, pozvani i svi reprezentativni sindikati obrazovanja.

Za sredu, 2. oktobar najavljena je nova obustava rada u školama i protest u Beogradu, a četiri reprezentativna sindikata su saopštila da tog dana neće biti prijema dece u predškolske ustanove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati