Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 09. 2024. 12:35 8

"Javašluk rukovodstva EMS platiće svi građani preko računa za struju"

"Povodom netačnih navoda Elektromreža Srbije, u saopštenju od 19.9.2024. kao odgovor na naša saznanja da prenosni sistem električne energije radi pod nedozvoljeno visokim naponom i da je moguća havarija sa nesagledivim posledicama, Srbija centar dužan je da obavesti javnost o pokušaju zataškavanja problema energetske bezbednosti Srbije", navodi se u saopštenju RO za energetiku Srbija centra, koje prenosimo u celosti.

"Naime, EMS koristi floskule pokušavajući da ubedi javnost kako je sve u redu sa prenosnim sistemom (PS) i kako je sistem siguran. Čist politički odgovor uz kompletno zaobilaženje stručne problematike. Pri tom, EMS ne pominje ono što je već svima postalo jasno - sistem je po definiciji postao nesiguran onog trenutka, pre više od 10 godina, kada su naponi postali nedozvoljeno visoki. Do 2012. godine nedozvoljeno povećanih napona u PS nije bilo! Zaista je neverovatno da EMS i dalje tvrdi kako je naš PS siguran, iako se to kosi sa osnovnom definicijom sigurnog rada sistema. Kao da EMS uporno istrajava u obmanjivanju javnosti ili u EMS-u ne postoji više niko stručan ili struka ne sme da iskaže stav zbog dominantnosti politike? Ukoliko EMS realizuje ugradnju prigušnica, kako u saopštenju navodi, kapaciteta 950 MVAr to će građane Srbije, preko računa za električnu energiju, koštati po sadašnjim uslovima i više od 100 miliona evra, za rešavanje problema kojeg su sami generisali od 2012. godine do sada! Koji razlog je još potreban za pozivanje na odgovornost i smenu kompletnog menadžmenta EMS-a na čelu sa Jelenom Matejić, ali i nadležne ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović-Handanović?

Takođe, svima je jasno da je tokom poslednje decenije situacija u PS Srbije iz godine u godinu postajala sve gora i da EMS po tom pitanju ništa konkretno uradio nije. Čak i u svom saopštenju EMS navodi da je još 2017. godine pokrenuta izrada regionalne studije i da se do sada ništa konkretno nije uradilo. Vrlo je interesantno da, po informacijama operatora susednih prenosnih sistema (OSPS) koji su obuhvaćeni studijom kao i EMS, predmetna studija koju je radila firma GOPA zajednički sa EMS-ovom kćerkom firmom EKC nikada nije finalno prezentovana niti zvanično usvojena od OSPS (da li je EMS možda bio izuzetak, i ukoliko jeste zašto?). EMS je nekonzistentan u svom saopštenju pošto u jednoj rečenici navodi kako će u TS 400/110 kV „Vranje 4“ biti ugrađena regulisana prigušnica instalisane snage 100 MVAr, a već u sledećoj rečenici kaže da će u ovu TS biti ugrađena prigušnica instalisane snage 200 MVAr.

Ovde se postavlja pitanje da li se uopšte zna šta se radi kada se zaključci i planovi u mreži 400 kV tako lako menjaju - snaga prigušnice je duplo povećana od one koju je (ne)usvojena studija preporučila! Naravno da je i cena regulisane prigušnice značajno veća ako joj je snaga veća, ali EMS za to ne haje, jer će Agencija za energetiku odobriti kao opravdan trošak, koji će platiti narod, uključujući i najsiromašniji sloj stanovništva.

Ugradnja prigušnica može imati i negativne efekte po stabilnost sistema jer se u režimima niskog konzuma podopterećeni vodovi ponašaju kapacitivno i uz prisustvo prigušnica u sistemu se formiraju lokalna oscilatorna kola. Ono što se svakako postavlja kao ključno pitanje: ukoliko ne postoje problemi nedozvoljeno visokih napona koji uzrokuju nesigurnost prenosnog sistema koji pak ugrožava energetsku bezbednost države, a koji egzistiraju duže od decenije, na šta je SRCE vrlo jasno ukazalo javnosti, zašto se onda pokušavaju preduzeti mere da se defnisana problematika rešava? Zašto rešavamo nešto što nije problem? Operatori PS Slovenije i Hrvatske su pristupili, pre više od sedam godina, rešavanju problematike previsokih napona metodologijom koju EMS tek planira da primeni. Pri tome je hrvatski operator PS (HOPS) u svojoj mreži ugradio prigušnice ukupnog kapaciteta 600 MVAr što ga je koštalo ogromnih 30 miliona EUR (približno 50.000 EUR/MVAr). I što je najgore od svega previsoki naponi u mreži HOPS-a su smanjeni tek za 7-30 odsto, u odnosu na očekivani potpuni efekat, posmatrano po pojedinim čvorištima, što znači da se rešenje nije pokazalo opravdanim! Ukoliko EMS realizuje ugradnju prigušnica, kako u saopštenju navodi, kapaciteta 950 MVAr to će građane Srbije koštati po sadašnjim uslovima i više od 100 miliona EUR, za rešavanje problema kojeg su sami generisali od 2012. godine do sada!", zaključuju iz RO za energetiku Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati