Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 09. 2024. 16:49 5

Šapić na sudu: Nepismen sam, nepravilno sam popunio obrazac

Suđenje u postupku po privatnoj tužbi gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića protiv glavnog urednika i istraživačkih novinara BIRN Srbije počelo je saslušanjem tužioca i tuženih.

Prvi je iskaz pred sudom iznosio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je izuzetno visokim i nervoznim tonom u sudnici govorio o razlozima duševnih boli koje je, kako navodi, pretrpeo zbog otkrića BIRN-a da svoju vilu u Trstu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, a te duševne boli ceni šest miliona dinara, koliko traži od BIRN-a da mu nadoknadi za nematerijalnu štetu.

Kazao je Šapić da je sve što je BIRN objavio "notorna laž", da je nepokretnost u Trstu prijavio nekoliko meseci nakon što ju je kupio i Agenciji za sprečavanje korupcije dostavio kupoprodajni ugovor, a da novinare tuži zato što je predstavljen kao "lopov i neko ko krši zakon".

Naveo je i da ih ne bi tužio da njihova saznanja nisu i mnogi drugi mediji prenosili.

- Taj tekst je objavljen pre godinu i po dana, ne mogu da se setim tačnog datuma i to su posle prenosili svi živi mediji i stvorili aferu, ali i dobar deo opozicije i nazivali me lopovom i onim koji ne poštuje zakon. Razlog zbog kog sam ja podneo tužbu je taj što ja nisam mogao da ne reagujem na takve stvari. Iako bi možda bilo dobro, ja neću da pravim dramu. Nisam se zatvarao u podrum, plakao, bio tužan i pomišljao na samoubistvo kako bi dočarao duševnu bol. Vi je sudija procenite sami - rekao je gradonačelnik Šapić u sudnici.

Iako vidno iznerviran i povišenog tona, Šapić je dodao da se trudi da se ponaša "dostojanstveno i muški u svakoj situaciji, pa tako i u ovoj" i da se tekst pojavio samo na sajtu BIRN-a ne bi ih tužio niti "gubio ni svoje ni njihovo vreme", ovako oseća "bes i nelagodu".

Na pitanje sudije da li su ga novinari BIRN-a kontaktirali pre objavljivanja teksta, Šapić je odgovorio da misli da ga je kontaktirao novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

- Čak mislim da sam sa njim poprilično razgovarao da li na tu temu ili nešto što je bilo ranije i pokušavao sam da mu objasnim sve, ali video sam da ga nije interesovalo to što imam da kažem. Posle mu se više nisam javljao na telefon, šta ima da se javljam patološkom lažovu - odgovorio je Šapić.

Dalje odgovarajući na pitanja Đorđa Simića, punomoćnika tuženih novinara, da li poseduje u Trstu vilu, ali i pomoćnu prostoriju, kao i deo prilaznog puta vili i manju površinu šume u suvlasništvu koja okružuje kompleks kuća u komšiluku i zbog čega nije prijavio sve objekte kako su uknjiženi, Šapić je odgovorio:

- Vlasnik sam objekata onako kako piše u vlasničkom listu, koji sam predao Agenciji nekoliko meseci nakon kupovine. A da li je to pojedinačno navedeno u obrascu koji se popunjava za Agenciju, ne znam jer ga nisam popunjavao ja, već moja sekretarica. Nisam se bavio detaljima ni obrascem, ali sam uvek davao tačnu adresu - kazao je Šapić.

Poenta koju je Šapić isticao je da je samo nepravilno popunio obrazac, ne i da je skrivao imovinu.

- Eto ja sam nepismen, nepravilno sam popunio obrazac, a koliko znam to nije krivično delo, nisam ništa skrivao - rekao je on.

Na konstataciju punomoćnika da je on ipak doktor nauka, Šapić je ironično dodao "jesam doktor nauka, ali izgleda da smo u mojoj doktorskoj disertaciji propustili popunjavanje obrazaca".

Međutim, i punoćnik i novinari BIRN-a na ročištu su napomenuli da je Šapić ranije, za razliku od ovog slučaja kada mu se imovina promenila, ispravno popunjavao obrasce izveštaja koje javni funkcioneri podnose Agenciji za sprečavanje korupcije.

Budući da je ton kojim je Šapić govorio u momentima prelazio u viku, novinar BIRN-a je prokomentarisao da bi bilo pristojnije da tiše govori, što je izazvalo neumesan komentar gradonačelnika u sudnici "tako pričam, žao mi je što to smeta tvom nežnom sluhu".

Nakon Šapića saslušani su i tuženi novinari Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević.

Oni su taksativno i za razliku od Šapića mirno i staloženo govorili na koji način su došli do informacija i kako su ih proveravali, ali i koliko puta i sa kojim pitanjima se obratili nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije, ali i samom gradonačelniku.

- Razumeli smo navode tužbe i da smo povredili čast i ugled tužioca, ali ono što je njega povredilo bi moralo biti neistina, a sve što smo objavili je apsolutna istina - rekla je novinarka Jelena Veljković.

Ona je dodala i da nije tačno da je gradonačelnika zvao kolega Đorđević, kako je to u sudnici naveo Šapić, već ona.

- Ja sam lično zvala tužioca Šapića 23. januara 2023. godine preko aplikacije "viber" na dva broja telefona poznata redakciji. Pošto se nije javljao, poslala sam mu na oba broja poruku u kojoj sam postavila sedam pitanja i zahtevala sam odgovor. Ne samo tada, tužioca sam zvala i 30. januara za drugi tekst koji smo objavili a u kom smo sumirali reakcije na prvi tekst - navela je Veljković.

Novinarka BIRN-a je dodala i da se obratila Agenciji za sprečavanje korupcije i da je dobijen odgovor iz kog se nedvosmisleno zaključuje da Aleksandar Šapić nije prijavio imovinu u Trstu.

Naime, u izveštaju koji je Agencija objavila nema podataka o Šapićevoj vili od 399 kvadrata u Trstu, kao ni o drugom manjem objekte, ali ni o prilaznom putu i šumi u njegovom suvlasništvu uz vilu.

Novinarka Jelena Veljković pred sudom je ispričala da u odgovoru Agencije koji je BIRN dobio na postavljena pitanja stoji da su svi podaci iz izveštaja koje im je Šapić dostavljao obrađeni i javno objavljeni.

Međutim, ono što su i novinari BIRN-a saznali tokom trajanja ovog postupka jeste da je Agencija na zahtev suda dostavila dopis u kom se navodi kako je Šapić njima dostavio sporni kupoprodajni ugovor na italijanskom jeziku u martu 2019, nakon što je pokrenuta vanredna provera imovine mesec dana ranije.

Iako su ne samo novinari BIRN-a, već i drugih redakcija više puta pitanja u vezi sa neprijavljenom vilom u Trstu postavljali Agenciji, ona nijednom na njih nije konkretno odgovorila, a posebno nije u svojim odgovorima navodila da je kupoprodajni ugovor Šapić dostavio nepreveden u martu 2019. godine.

Novinar i koautor istraživanja BIRN-a zbog kog ih Šapić tuži dodao je prilikom saslušanja i da su novinari nakon što su došli u posed kupoprodajnog ugovora posebno utvrđivali da li je potpisani Aleksandar Šapić upravo gradonačelnik Beograda.

- Mi smo angažovali sudskog veštaka - grafologa koji je nepobitno utvrdio da je potpis sa kupoprodajnog ugovora Aleksandra Šapića identičan potpisu Aleksandra Šapića, javnog funkcionera - kazao je novinar Đorđević.

Dodao je i da nikada nije razgovarao sa Šapićem, kao što on to tvrdi.

- Poslao sam mu poruku u kojoj sam Šapiću uputio poziv za video intervju, koji bi bio emitovan integralno, bez montažerskih intervencija u kom bi mogao da ispriča sve u vezi sa kupovinom i prijavljivanjem vile u Trstu, ali on nije odgovorio - rekao je Đorđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Hodaj uzdignute glave

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati