Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 09. 2024. 11:38 13

TRAGOM NESREĆE Da li pogibije civila ostaju VOJNA TAJNA?

Svaku veliku nesreću koja se dogodila pri Vojsci prate obećanja državnog vrha o sprovođenju ozbiljne istrage, koje gotovo uvek ostaju ili nerazrešene i zataškane. Dakle, nije problem u nekompetentnosti kadrova i njihovom broju, već u njihovom rasporedu i pogubnom uticaju na naše živote.

U subotu je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći putničkog automobila "ford fokus" sa vojnim vozilom PASARS kod Ušća, na putu Kraljevo - Raška, poginulo troje mališana starosti od 10, 7 i jedne godine. Stradao je i njihov otac Danijel L, kao i komšinica koja je bila sa porodicom u kolima. Tokom realizacije redovnih zadataka borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS, u 13.10, sudarilo se sa civilnim vozilom kod mesta Ušće na putu Kraljevo - Raška, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Borbeno vozilo Vojske Srbije kretalo se u smeru ka Raški i bilo je u koloni pod pratnjom vojne policije, tako je u subotu navelo Ministarstvo odbrane. U slovu Zakona, kao i u slučaju drugih zemalja, za policijske poslove u vojsci tradicionalno se obrazuje posebna vojna policija koja predstavlja "vojni organ unutrašnjih poslova“. Njena osnovna uloga je, prema tome, da obavlja policijske poslove u vojsci i ministarstvu nadležnom za odbranu. Kao i civilna policija, vojna policija obavlja poslove istog (policijskog) tipa, ali su njeni poslovi po obimu i vrsti uži od poslova civilne policije, zbog čega bi bilo preciznije reći da vojna policija obavlja određene policijske poslove koji se obuhvataju pojmom vojnopolicijski poslovi.

Vojna policija vrši poslove suzbijanja kriminaliteta, kontrole i održavanja vojnog reda i discipline, obezbeđenja određenih ličnosti, najznačajnijih vojnih objekata, dokumenata i naoružanja, regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja. 

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu zadržala vozača M. V. koji je upravljao vozilom Vojske Srbije, saopštilo je u subotu uveče Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako je mogao da se dogodi takav propust u "organizovanoj pratnji"? Postoje neke norme koje se tiču prilagođavanja brzine, ali je potrebno da se veoma striktno sprovede formalna obuka. U pristupu obuci se očigledno negde omanulo, ali mi verovatno nikada nećemo saznati o čemu je tu reč jer živimo u veoma zatvorenom sistemu.  

U jednoj drugoj tragediji, u padu helikoptera (Surčin 2015. godine) procedura takođe nije poštovana. Poginulo je sedmoro ljudi, a helikopter je na zadatak poslao ministar vojske, bez znanja i odobrenja načelnika Generalštaba VS. Isti ovaj Bratislav Gašić koji je na istoj funkciji i sada. Ono što da danas nije poznato, jeste zbog čega je pilotu Mehiću rečeno da, svega 20 minuta pre sletanja, sleti na Aerodrom "Nikola Tesla", a ne na VMA kako je trebalo. Da se naša vojska mnogo više pojavljuje na poligonima nego na javnim prezentacijama koje služe da se zadovolji ego političara, to je već odavno poznato. Ali, da se PASARS u maršu i u koloni pod pratnjom pojavi kao vinovnik tragedije na civilnom putu, to je neprihvatljivo.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je nedavno doneo odluku o određivanju tajnih podataka u Ministarstvu i Vojsci Srbije na osnovu koje će neki trajno ostati tajni, a rok za dostupnost nekih javnosti je povećan na sto godina, objavljeno je u Službenom vojnom listu. Zato je Gašić, voljom jedne političke stranke, postavljen na poziciju koja je nekoliko, mnogo, mnogo stepeni iznad nivoa njegove nekompetentnosti.

- Što se tiče mog ličnog digniteta i integriteta i svega. Postoji on i te kako jako. Ali postoji i moj šef i moj predsednik i moja stranka zbog koje sam ja, kao jedan jedini Srbin u istoriji, mogao da budem ministar odbrane, polciije i direktor BIA. Hvala mom šefu i mojoj stranci na tome. Bez njihove podrške ja to ne bih mogao da budem - istakao je Gašić ne tako davno.

Po oprobanom receptu, gde nema mesta za narod, i umesto dokumentovanih odgovora, Gašić će se i sada, kako deluje, opredeliti za klasičnu zamenu teza, zaključkom da su napadi na njega, ni manje ni više nego napadi na državu i vojsku. Ali, država i narod koji dozvole da se odnosi u njihovoj vojsci uređuju, odnosno faktički uspostavljaju u skladu sa ličnim stavovima političara ili politikanata, ministara ili nekog iznad njih, umesto u skladu sa principima utvrđenim Ustavom, mire se sa nečim što zaslužuje kvalifikaciju - opasna glupost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati