Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

22. 09. 2024. 19:11 2

"Vlada zna da joj trebaju milijarde za nešto, ali ne zna gde će ih potrošiti"

- Mi danas imamo pred nama predlog zakona koji u određenim delovima ne definiše način i svrhu trošenja sredstava već navodi da će se korišćenje sredstava iz određene apropraijacije vršiti u skladu sa posebnim aktom Vlade ili da se čak način i svrha trošenja sredstava progašavaju tajno - rekao je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Goran Petrović na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Petrović je istakao da način vođenja javnih finansija ovako kako se sada radi svodi se na samovolju i bahatost.

- Neko kaže neke miljarde ćemo odvojiti, a onda ćemo nekim novim aktom reći u koju svrhu će biti potrošene. Ovaj paradsoks je neviđen. Dakle, Vlada zna da joj trebaju određena sredstva za nešto, ali ne zna u koju svrhu će ta sredstva potrošiti - objasnio je Petrović.

Petrović je na primeru Generalnog sekretarijata Vlade objasnio na koji način je tako nešto omogućeno.

-Za potrebe vršenja Generalnog sekretarijata Vlade predviđeno je čak 15 milijardi, 8 miliona i 306 hiljada dinara, što je naprimer godišnji budžet grada Niša. U okviru ovog iznosa predviđena aproprijacija, ostale dotacije i transferi u iznosu od milijardu i 483 miliona dinara. U zakonu stoji da raspored korišćenja ove aproprijacije će biti vršena tako što će Vlada doneti posebni akt. Isto se odnosi i na aproprijaciju dotacije nevladinim organizacijama - dodao je.

Petrović je naveo da su neke proglašene tajnom, tako da nikada nećemo saznati kako i u koju svrhu se koristi novac građana ove zemlje, dok za druge aproprijacije stoji da će Vlada doneti poseban akt. To bi sad značilo da bi trebalo da verujemo da će Vlada u nekom budućem aktu rešiti da se sredstva građana koriste u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

- Zašto da verujemo Vladi? Zašto danas nemamo svrhu korišćenja tih sredstava - zaključio je Petrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati