Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

18. 09. 2024. 16:04 5

Bivši Šapićev šef kabineta tvrdi da je lagao Kentkart da će da im namesti tender

Nenad Milanović, optužen da je kao šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nudio mito predstavnicima turske kompanije Kentkart, na današnjem ročištu negirao je krivicu, navodeći da je u razgovorima čije je audio snimke objavio BIRN, obmanjivao Kentkart da će im obezbediti novi tender, kako bi oni pristali na sporazumni raskid ugovora.

U Palati pravde nastavljen je sudski postupak protiv nekadašnjeg šefa kabineta gradonačelnika Beograda, Nenada Milanovića, kog je tužilaštvo letos optužilo za davanje mita. U pitanju je jedan od retkih slučajeva u kojima je tužilaštvo reagovalo nakon pisanja medija - u ovom slučaju BIRN-a - koji je objavio audio snimke na kojima se čuje kako Milanović turskoj kompaniji Kentkart nudi novi posao, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Nenad Milanović negirao je krivicu, navodeći da je u interesu grada pokušavao na sve načine da raskine "štetan ugovor" sa Kentkartom, kompanijom koja je bila zadužena za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine.

- Koji bi bio moj lični motiv? Zbog toga sam iznenađen ovim optužnim predlogom - izjavio je on.

Više javno tužilaštvo je protiv Milanovića u junu podnelo optužni predlog za Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Milanović se tereti da je u martu 2023. godine - kao šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića - nudio "nameštanje postupka javne nabavke" predstavnicima turske kompanije Kentkart. Kako je tužilaštvo tada objavilo, za ovo delo je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Do istrage protiv Milanovića došlo je pošto je BIRN objavio tekst "Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu" i audio snimke na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima Kentkarta da će im namestiti tender za novi posao - održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu - ukoliko pristanu na sporazumni raskid desetogodišnjeg ugovora, potpisanog 2021. godine.

Na pitanje tužiteljke da li je istina da je ponudio Kentkartu da im se dodeli posao na novom tenderu, Milanović je potvrdio da jeste, dodajući da je morao da ih „slaže”, kako bi raskinuli prethodni ugovor.

- Ja sam morao da ih slažem. Meni je esencijalno bilo važno da raskinem ugovor sa njima, a javnu nabavku koju sam pominjao da bi bila usmerena ka njima - ne bi bila usmerena ka njima - rekao je Milanović.

On je potvrdio i da je obećavao da će "intervenisati" ako neko drugi dobije tender umesto Kentkarta.

- Tačno. Ja sam to stvarno obećavao i izgovorio. Samo je važno iz kog motiva sam to govorio - izjavio je Milanović.

Da li je Šapić znao za ponudu Kentkartu?

Sudija Milan Grkinić primetio je da je Milanović govorio u množini kada je pominjao plan da se raskine ugovor, koristeći izraz "nama u gradskoj upravi", a da je o načinu vođenja razgovora sa Kentkartom istakao da je on sam došao na tu ideju.

Na pitanje sudije da li je gradonačelnik Aleksandar Šapić znao što je Milanović govorio na sastancima sa Kentkartom, Milanović je rekao da Šapić nije bio upoznat sa detaljima.

- On (Šapić) je samo rekao: "Uradi sve što možeš". Nisam Šapiću direktno rekao šta ću uraditi, nisam ulazio u detalje - istakao je optuženi.

Snimci BIRN-a na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima Kentkarta nameštanje tendera
Tužilaštvo se na današnjem ročištu, između ostalog, pozvalo i na audio snimke BIRN-a, tvrdeći da su u pitanju zakoniti dokazi objavljeni u interesu javnosti čiju autentičnost su potvrdili i svedoci.

Advokatica optuženog Zora Dobričanin Nikodinović postavila je pitanje zakonitosti audio snimaka, njihovog porekla, kao i zbog čega tužilaštvo nije zatražilo da se objavi celokupan snimak.

- Tužilaštvo nije predložio da se izdvoji kao dokaz celokupan zapis, već samo ovi delovi koji su pod sumnjom imajući u vidu današnje tehnologije - izjavila je advokatica optuženog Milovanovića.

Iako je rekao da su snimci koje je BIRN objavio "montirani", odnosno sastavljeni od bar "pet, šest razgovora", Milanović je potvrdio da je na snimku on i da je izgovorio sve što se čuje na snimcima koje je BIRN objavio.

- Negde se čuje muzika na snimku, negde ne. Da li smo razgovarali u tom pravcu? Da, ali to nije pravi kontekst -ć rekao je šef kabineta gradonačelnika Beograda.

Milanović je izjavio da predstavnik Kentkarta Sava Terzić ima „sklonost“ da snima razgovore, dodajući da ne tvrdi da ih je on i snimao, i rekao da bi tražio da se ne unose telefoni na sastanak da je nešto hteo da sakrije.

Kompanija Kentkart je bila zadužena za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine, kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine.

Šapić je izjavljivao da nije zadovoljan naplatom karata, a Skupština grada izglasala je raskid ugovora sa kompanijom Kentkart u februaru 2023. Milanović je u martu snimljen kako predstavnicima Kentkarta nudi novi posao, ukoliko prihvate sporazumni raskid ugovora.

Ovo je prvo održano ročište u ovom postupku, pošto je prethodno, zakazano za 10. jul, odloženo jer se Milanovićeve advokatice nisu pojavile.

Sledeće ročište je zakazano za 9. oktobar, a na njemu bi trebalo da svedoči Sava Terzić, predstavnik kompanije Kentkarta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati