Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 08. 2024. 18:27 3

"Mere represije znak su da slabi osnovni stub vlasti - propaganda"

"Poziv za razgovor koji je Ana Brnabić uputila članici Proglasa Ivanki Popović je loš taktički potez vlasti", kaže profesor Pravnog fakulteta i član Inicijative Proglas Miodrag Jovanović. O privođenjima građana i aktivista zbog protivljenja iskopavanju litijuma Jovanović kaže da smo "svedoci grubog stavljanja pod političku kontrolu određenih tužilaca i sudija kao servisa vlasti". "A to već duže vreme važi za delove policije koja se ponaša kao da je politička policija jednog totalitarnog režima", dodao je.

Inicijativa ProGlas saopštila je nedavno da se niko od njenih članova neće odazivati na poziv za "razgovore" iza zatvorenih vrata sa bilo kojim nosiocem sadašnje vlasti.

- Veliki broj građana Srbije je za inicijativu ProGlas mogao da sazna jedino slušajući uvrede i omalovažavanja koje su na njegov račun izneli Ana Brnabić i njen "šef" Aleksandar Vučić u medijima s nacionalnom pokrivenošću, a da nam čak ni na javnom servisu nikada nije ukazana prilika da na njih odgovorimo. Zato bilo kakav poziv na "razgovor" ProGlas vidi kao iznuđeni taktički manevar vlasti koja nema odgovor na masovno iskazan zahtev građana Srbije da se obustavi projekat iskopavanja litijuma - naveli su u saopštenju.

- Mi u Proglasu smo to videli na nekom opštijem nivou kao pokušaj da se o nekim važnim pitanjima govori iza leđa, iza zatvorenih vrata, da se nekakvi tobože dilovi prave sa predstavnicima Proglasa, koji su od početka vrlo jasan stav imali prema onome što ova vlast radi. A što je najčudnije u celoj priči, sa te druge strane su slate poruke omalovažavanja i vređanja svih potpisnika Proglasa. Tako da sa koje god strane da sagledate tu informaciju, ona je potpuno čudna a ishod je jedini moguć - rekao je Miodrag Jovanović za N1.

Na pitanje da li je poziv profesorki Popović taktika ili pokušaj diskreditacije, Jovanović kaže:

- Imate dobrih i loših taktičkih poteza. Ovo je bio loš. Ali, taktički je utoliko što su oni sada, suočeni sa ovolikom sirovom energijom naroda koja se valja na ovim protestima protiv litijuma, počeli da na različite načine odgovaraju u nekoj vrsti političke iznudice i nekom je palo na pamet da bi takav razgovor mogao stvari da danfuje.

Kako je rekao, pozvati nekog ko je govorio na protestima, kao što je Ivanka Popović, na razgovor je - pokušaj u prazno.

O tome da li je bilo poziva drugim inicijatorima Proglasa, gost N1 kaže da - nije.

- Interesantno je da ti pozivi dolaze u trenutku kada se politička kriza dodatno zahuktava, u vreme kada je ova vlast očekivala da neće ništa od protesta biti… leto je, a stvari postaju sve vrelije za vlast. U tom političkom smislu nas očekuje vruća jesen kako je to saopšteno u ovom Proglasovom saopštenju vlasti - rekao je Popović.

Tokom mesec dana privođeno je oko 60 građana, aktivista i članova političkih stranaka zbog, kako su govorili, "rušenja ustavnog poretka".

- Reč je o jednom najklasičnijih oblika zastrašivanja građana. Ne postoji način da se dokaže iz perspektive tužilaštva bilo šta od tog krivičnog dela, jer kada bi svaka politička izjava koja ima neku zapaljivu konotaciju ili sugeriše promenu vlasti mogla da se okvalifikuje kao rušenje ustavnog poretka, imali bismo prepune zatvore - rekao je Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, oni koji neprestano "na dnevnoj osnovi ruše i podrivaju ustavni poredak generišu tu pravno neutemeljenu akciju".

- Ja sam ceo svoj profesionalni život posvetio odbrani nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, ali mi smo sada svedoci jednog grubog stavljanja pod političku kontrolu i postupanje određenih tužilaca i sudija kao svojevrsnog servisa vlasti, a to već duže vreme važi za delove policije koja se ponaša kao da je politička policija totalitarnog režima koja sada ispituje da li je neko bio na protestima, da li će ići... - naveo je Jovanović.

Od septembra se, kako je najavljeno, očekuje širenje protesta protiv iskopavanja litijuma. Da li će biti i jačanja represivnih mera?

- Ovo sada već jesu represivne mere u odnosu na raniji period kada ovaj režim nije pribegavao toliko represiji. Mere represije jesu znak da slabi ono što je bio osnovni stub vlasti - izmišljanje informacija, spinovi, propaganda… Sada se suočava s tim da se i njeni glasači protive projektu na koji se izgleda ova vlast bezrezervno obavezala - naglasio je Jovanović.

A od septembra kreću i štrajkovi prosvetara.

- Kriza se produbljuje po svim tačkama - ocenio je gost N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati