Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 08. 2024. 07:03 41

Makron drugi put u Beogradu: Šta mu je Vučić OBEĆAO?

Počela je bukvalna rasprodaje srpskih resursa i čini se da maltene svaka zemlja Evrope mora da dobije neki deo kolača u Srbiji. Za sada je najveće parče istog dobila Francuska. Dobila je aerodrom, izgradnju metroa, a uskoro u Srbiju dolazi i njen predsednik Emanuel Makron da, po svemu sudeći, realizuje ugovor o kupovini francuskih vojnih aviona - Rafala vredan više milijardi evra. I to sigurno neće biti kraj komercijalnim poslovima Aleksandra Vučića sa Evropom.  

Stavljanje naših strateških resursa na doboš ravno je brisanju naše budućnosti. Zbog korupcije u državi zemlja nam izgleda kao društvena firma iz doba Jugoslavije, koju budzašto privatizuju, rasparčavaju i prodaju u delovima. Čineći to, država svesno gazi nacionalne interese zarad lične koristi. Kad sve ovo jednom prođe, mi ćemo samo moći da konstatujemo da su sve što nisu prisvojili zarad ličnih potreba, ili prodali ili poklonili. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 29. i 30. avgusta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike. Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.Aprilska poseta Aleksandra Vučića Parizu ozbiljno je tada zabrinula Vladimira Putina. Do te mere da je ruska Gazeta posetu srpskog predsednika Francuskoj nazvala političkim samoubistvom. Razgovor u Parizu o situaciji na Kosovu je bio tada neprijatan za predsednika Srbije. Makron je zatražio od Vučića da za napad na Banjsku na Kosovu istakne odgovorne ljude.

Ne iznenađuje što je Vučić obećao Makronu da će to srediti posle tadašnjih izbora u junu, samo da bi dobio više vremena. Makron ima dugu istoriju donošenja nekih užasnih spoljnopolitičkih odluka, ali teško da ne može da prozre Vučića. On je pak, po povratku u Srbiju, iskusno isticao dolazak modnog brenda "Luj Viton" u Beograd.

Tužna je činjenica da za Evropu nismo toliko bitni da bi se malo više pozabavili ovdašnjim režimom i još je tužnija činjenica da Vučić još uvek ima šta da im obeća. Ako i ne ispuni obećanje oko Banjske, onda su tu pare za preskupe vojne avione. Ali, Vučić po svom predanju, može da pozove u pola noći i pita: Šta ima novo, Emanuele? Upravo ekonomske, ali i vojne teme očekuje u fokusu susreta dvojice predsednika. To je posao, o kome se dugo razgovara, nabavke francuskih (borbenih) aviona Rafal. Potrebno je nabaviti barem jednu eskadrilu od 12 aviona.Vučić je u februaru 2023. izjavio za medije da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra". Da su vojna pitanja deo agende, potvrdio je Makron na konferenciji za medije 18. jula nakon Samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji. Upitan o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bi se finalizovali pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između država".

A uletela je Francuska u ozbiljne poslove. Francuska kompanija Vansi je dobila koncesiju na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Takođe, dve vlade su 2014. potpisale Memorandum o razumevanju o gradnji metroa. Međudržavnim sporazumom Srbije i Francuske o realizaciji infrastrukturnih projekata iz 2020. godine, predviđeno je ulaganje u izgradnju prve linije metroa u Beogradu, a francuska državna kompanija RATP Development je 2023. postala konsultant za izgradnju metroa. Iste godine je objavljeno da je ugovor, vredan 46 miliona evra, potpisan sa konzorcijumom koji čine nemačka železnička kompanija Deutsche Bahn i francuska firma Systra - za upravljanje i nadzor nad izgradnjom depoa i prve linije beogradskog metroa.

Reč je naprosto o stanju stvari, koje neuki analitičari gazdinog podvižništva obrazlažu njegovim neviđenim epskim uspesima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati