Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic.rs ]

14. 08. 2024. 07:35 10

Škole u BG počele da ukidaju ekskurzije

Poslednja godina srednje škole i maturska ekskurzija san je svih đaka, jedno od najlepših putovanja koje imaju. Iako se raduju kada su im deca srećna, mnogim roditeljima ovaj izdatak, koji je iz godine u godinu sve veći uz inflaciju, nagriza kućni budžet i ozbiljna je glavobolja i problem, pogotovo sada kada je i najavljeno novo poskupljenje ekskurzija od 10 odsto.

Aleksandar Seničić, Direktor JUTE i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola ocenili su da više faktora utiče na nedavne najave o poskupljenu ekskurzija. Seničić naglašava da je poskupljenje očekivano i zavisi dosta od cene hotela i prevoza, dok Antić upozorava na to da bi drastičan skok cena mogao da ima negativne posledice po obrazovni sistem i roditeljstvo.

Seničić: Poskupljenje je očekivano
- To zavisi od cena hotela i cena prevoza. Očekivano je da je to poskupelo. Sad je veliko pitanje da li će doći do poskupljenja od 10 odsto, jer je to pitanje za škole i roditelje. Upravo od škola i roditelja i zavisi koliko će ekskurzija da košta, jer oni biraju smeštaj, hranu, ture, a ne mora to da znači da mora da bude skupo - kaže za "Blic" Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

Kako kaže, ekskurzije u inostranstvo dozvoljene su samo za završne razrede srednjih škola, odnosno maturantima, pa se zato i zovu maturske.

Antić: Cene ekskurzija su paprene
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škol,a ocenio je danas da se na jesen očekuje poskupljenje đačkih putovanja za oko 10 odsto i naveo da je iz tih razloga u pojedinim srednjim stručnim školama došlo do otkazivanja ili do prestanka organizovanja ekskurzija, a posebno u trogodišnjim profilima.

- Ekskurzija je nenormalno skupa, učenici završnog razrea jedini imaju pravo da idu u inostranstvo na maturske ekskurzije, to su Italija, Grčka, Prag, Beč, Budimpešta... To su destinacije koje su popularne i lako dostupne našoj deci - Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Antić objašnjava da nikako ne bi trebalo zanemariti i to da cena ekskurzije roditeljima nije samo osnovna cena, već su to i priprema za ekskurziju, kupovina odeće, obuće, hrana za put, a na sve to stiže i trošak.

Roditelji treba da iskeširaju bar 1.500 evra
- Nažalost ekskurzija je danas izgubila smisao jer je preskupa, a roditelji nemaju novca za to. Eto, pet polupansiona košta 750 evra, a za Italiju je i više. Zajedno sa cenom ekskurzije roditeljski novčanik je na udaru i troškovima pripreme dece za ekskurziju i džeparcem. Ne može se deci dati 100 evra za sedam dana ekskurzije, minimum je oko 500 evra. Zbirna računica za to je onda ukupno oko 1.500 evra - objašnjava on.

Dodaje da to nije mala količina novca koja se izdvaja za ekskurziju.

- Na tome neki, nauštrb edukacije, papreno zarađuju. Imate direktora škole, vođe puta, stručne vodiče, nekada i više njih. Problem je što se nigde u specifikacijama ne navodi koliko novca se plaća njima, a često do roditelja na savetu roditelja stigne samo jedna ponuda - rekao je Antić, i upozorio na to da je izostanak specifikacije osnovni razlog za malverzacije.

"Roditelji se zadužuju, neka se umeša država"
Kako kaže, roditelji nisu istraživači, žele da se deca provedu, zadužuju se i uzimaju kredite da bi to deci obezbedili.

- Jedna ista agencija vodi stalno na ekskurzije. Nasuprot tome, nekada su i zahtevi roditelja nerealni, pa hoće da dete spava u hotelu sa četiri ili pet zvezdica. To je nepotrebno, deca ne idu da se brčkaju na plaži pa u hotel da leškare. Oni idu tu da nešto nauče, druže se, šta bi im falilo da ih bude po nekoliko u sobi, da se druže, stiču socijalne veštine. Deca tada najviše vremena provedu zapravo u autobusu, ceo dan šetaju, obilaze znamenitosti, tu se ide da se razvija empatija, upozna kultura, pa čak i nove ljubavi - ukazao je Antić.

On je dodao da ne vidi razlog zašto deca ne mogu da spavaju i u studentskim ili đačkim domovima.

- U tom slučaju, i kada se izbace nepotrebni troškovi da na ekskurziju o trošku roditelja ide i po nekoliko vodiča, već samo vođa puta, vodič, i razredne starešine, cena bi bila manja i za 30 odsto. Država bi trebalo da se umeša i uvede bolju kontrolu - kaže on.

Ekskurzije u Srbiji nisu jeftinije
Na pitanje da li je rešenje za jeftinije ekskurzije maturanata da idu u obilaske Srbije Antić kaže da one ne bi bile jeftinije, jer su cene identične.

- Ekskurzije u Srbiji ne bi bile jeftinije. Za dvodnevni izlet u Niš naplaćuje se 22.800 dinara. Ne bi trebalo decu uskratiti da na makar na maturskim ekskurzijama odu u inostranstvo, da vide malo sveta. Nekima je to i prvi put da idu van zemlje, koliko god to čudno zvučalo - kaže Antić.

Maturske ekskurzije ne bi trebalo ukidati
Ističe da maturske ekskurzije ne bi trebalo ukidati jer je njihova edukativna i socijalna funkcija od ključnog značaja za dalji razvoj tinejdžera.

- Edukativni karakter ekskurzija važan je za sve, a posebno za učenike srednjih stručnih škola koji bi osim istorijskih znamenitosti mogli da odu u posetu određenim firmama u skladu sa smerom koji pohađaju. Tu mogu da vide na licu mesta kako u inostranstvu obavljaju neke delatnosti za koje se stručno školuju - kaže on.

Antić ističe da je to zapravo cilj ekskurzija, edukacija i kvalitetno provedeno vreme, ali kaže da to izumire.

- Polako ali sigurno, ekskurzije će nestati ako se ništa ne promeni. Mašinske, frizerske, brodarska i neke druge srednje stručne škole nemaju ekskurziju iz prostog razloga jer je preskupo za roditelje - zaključio je Antić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati