Društvo i ekonomija

D. Ljutić

09. 08. 2024. 10:54 11

DRUŽINA SUMNJIVIH DIPLOMA "Školovani kadar" SNS

Za svako radno mesto, od kafe kuvarice pa nadalje, propisan je nužan stepen obrazovanja. Za ministre u srpskoj vladi to očigledno ne važi, ali zato ostaje nejasno zašto oni jurcaju za diplomama. Mlade ljude, pre svega, treba odučiti od priče o diplomama. Diploma je prevaziđena stvar, jer u ovom sistemu ne vredi ništa. Uostalom, čitav SNS ima famozne diplome. Čak i doktorske. To je uostalom najlakše dobiti. 

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka u Vladi Srbije, lažirala je da je završila Fakultet političkih nauka u Beogradu, a umesto toga završila je ruski Institut za dijasporu i integracije. Celokupan studentski program trajao je skromnih 260 sati, a malo je poznato da je ovaj institut osnovan na inicijativu čoveka iz Jedinstvene Rusije, stranke iza koje stoji predsednik Vladimir Putin. Inače, nije Institut na velikom glasu ni u Rusiji kao obrazovna institucija. Više je poznat kao skup ljudi koji u javnim nastupima traže razloge i opravdanja zašto je Rusija napala Ukrajinu.

Dakle, nije sramota ne završiti fakultet, ali jeste lagati ili falsifikovati diplomu koja pokazuje suprotno. U takvim slučajevima se ne radi o tome da li neko ima formalno obrazovanje ili ne, već da se tu radi o moralu. Ali, otkud on u SNS-u?

"Pandorinu kutiju" spornih diploma kod funkcionera SNS-a otvorio je bivši predsednik i nekadašnji lider te stranke Tomislav Nikolić. Još u predizbornoj kampanji 2012. godine Nikolić u jednoj emisiji nije uspeo da odgovori na pitanje na kom smeru je završio master studije. A afera oko diplome bivšeg ministra unutrašnjih poslova i prvog saborca predsednika Srbije Nebojše Stefanovića krenula je pošto ga je nekadašnji Savez za Srbiju optužio za krivično delo falsifikovanja, jer je na beogradskom fakultetu Megatrend nostrifikovao diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji u školi koja ne postoji.

Mediji su se ranijih godina bavili i jednom prevarom oko doktorata poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je od 2005. do 2009. godine, kako se tada pisalo, šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira. Komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu, međutim, praktično je oprostila ovu krađu Martinoviću, jer je to uradio godinu dana nakon što je usvojen Kodeks o akademskoj čestitosti.

Nema sumnje da se radi se o sistematskom, planskom i dugogodišnjem istrajnom radu vladajuće oligarhije na urušavanju znanja. Neprekidno se radi na normalizaciji nenormalnog. U slučaju grčevite odbrane lažnih doktorata radi se o relativizaciji temeljnih vrednosti i urušavanju svega što počiva na znanju, poštenju i integritetu.

Dobar deo SNS-a je još davno praktikovao Vučićevo dualno obrazovanje: na časovima su hvatali zjale, a popodne bi se spremali za veliki život - ulazak u srpsku politiku. Da fakultetska diploma nije važna, nekoliko puta je isticao "najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta", braneći tako od napada pravih studenata "ucveljenog" Sinišu Malog. Faktički, obrazovanje je čist višak za Srbiju.

Aleksandar Vučić nepogrešivo prepoznaje srpske univerzitete kao potencijalna mesta intelektualnog i svakog drugog otpora postojećem režimu. Vlast istovremeno, među univerzitetskim kadrom, regrutuje saradnike koje postavlja na značajna mesta u Ministarstvu prosvete i nauke i drugim institucijama značajnim za visoko obrazovanje. Pojedini od ovih univerzitetskih nastavnika, pre svega kadar SNS-a, ne bi mogli sa svojim naučnim rezultatima i pedagoškim kvalitetima da ostvare karijeru nigde van Srbije. Zato i ostaju verni režimu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati