Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

08. 08. 2024. 07:34 0

Lek koji su trudnice dugo dobijale povučen iz upotrebe

Lek "progesteron depo" koji je decenijama davan trudnicama kao prevencija sprečavanja prevremenog porođaja, povučen je iz upotrebe, kada se na osnovu nedavnih studija ukazalo na mogući uzrok povećanog rizika od karcinoma kod dece koja su bila u materici kada je majka primala lek, saopštili su proizvođač leka i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

U pismu zdravstvenim radnicima o suspenziji dozvole za lek koje je uputila ALIMS, navodi se da lekove koji sadrže komponentu 17-hidroksiprogesteron kaproat (17-OHPC) ne treba više propisivati i distribuirati, premda rizik "još uvek nije potvrđen zbog određenih ograničenja studije".

- Odnos koristi i rizika za lekove koji sadrži 17-OHPC se više ne smatra pozitivnim u svim odobrenim indikacijama i zbog toga će dozvole za lekove koji sadrže 17-OHPC biti suspendovane u zemljama EU, kao i dozvola za lek Progesteron Depo u Republici Srbiji - navedeno je u pismu ALIMS.

Dodaje se da su u novembru 2021. godine objavljeni rezultati farmakoepidemiološke studije sprovedene u SAD koja je pratila populacionu grupu sa više od 18.000 ispitanika, od kojih je 234 ili oko jedan odsto bilo izloženo spornoj komponenti približno 50 godina od rođenja. Rezultati studije pokazali su da izloženost osobe komponenti 17-OHPC u materici može da bude povezana sa većim rizikom od pojave karcinoma u odnosu na ispitanike koji istoj nisu bili izloženi.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati