Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

02. 08. 2024. 07:00 28

ODABRAO EKIPU Vučić uz Putina i Sija stao iza Madura

Dok Venecuelu danima potresaju antirežimski protesti opozicije zbog navoda o izbornoj krađi na nedavno održanim izborima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao je stranu. Time se Srbija ponovo pozicionirala na suprotnoj strani u odnosu na Evropsku uniju i Sjedinjene Države, koji izražavaju sumnju u zvanične rezultate izbornog procesa u toj latinoameričkoj zemlji.

Politički analitičar Tobi Vogel, iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Briselu, ocenjuje za Radio Slobodnu Svropu (RSE) da Vučić na ovaj način "samo nastavlja svoju politiku balansiranja između Zapada i Istoka".

Maduro, koji je na vlasti u Venecueli duže od decenije, proglasio je pobedu na predsedničkim izborima koji su održani 28. jula, ali opozicija u Venecueli tvrdi da su izbori pokradeni. Uz predsednika Rusije Vladimira Putina i Kine Si Đinpinga, Vučić je jedan od tek nekolicine svetskih zvaničnika koji su uputili čestitku Maduru.

Tobi Vogel smatra da šef države Srbije nije učinio ništa što do sada već nije uradio.

- Ne radi se o Venecueli kao takvoj, već o tome da se Vučić pozicionira na strani onih koji se opiru zapadnim "imperijalistima" i "dubokoj državi" u SAD koja navodno podržava "obojene revolucije u inostranstvu" - kaže Vogel.

Prema njegovom mišljenju, Vučić razume da će svaki put kada se pozicionira mimo Zapada na međunarodnom planu, "zapadni lideri i diplomate dotrčati da mu pruže još veću podršku" u pokušaju da ga zadrže u svom taboru.

- Nikoga nije briga šta Vučić ima da kaže o Venecueli, ali Vašingtonu i Briselu je stalo da ga "zadrže" u svom taboru jer je to temelj njihove celokupne politike - kaže Vogel, te podvlači:

- Sve dok SAD i EU budu voljni da igraju ovu igru, on će nastaviti da je igra.

Iz Stejt departmenta do zaključenja teksta nisu odgovorili na upit RSE da prokomentarišu Vučićevu čestitku Maduru. Skoro 7,8 miliona građanki i građana Venecuele pobeglo je od ekonomske i političke krize koja je potresla zemlju pod 11-godišnjom vladavinom Nikolasa Madura. 

Srbija i Venecuela su jula 2023. godine potpisali sporazum o ukidanju viza, što je ocenjeno kao prvi u nizu koraka usmerenih ka jačanju saradnje. Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova dveju zemalja, Ivica Dačić i Ivan Hil Pinto. Dačić je, nakon susreta u Beogradu, najavio otvaranje ambasade Srbije u Venecueli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati