Društvo i ekonomija

D. Ljutić

05. 08. 2024. 10:46 9

POSTUPI PO NAREĐENJU VUČIĆA Ostavka je skupa reč za SNS

Vladimir Radojković podneo je neopozivu ostavku na mesto predsednika opštine Topola posle hapšenja njegovog brata i sinovca optuženih za proizvodnju marihuane. Naveo je da ostavku podnosi kao "lični čin odgovornog čoveka, koji izuzetno poštuje i ceni rad državnih organa, daje im podršku i politiku Aleksandra Vučića koji je predsednik njegove stranke". Radojkoviću očigledno niko nije rekao da Vučić, barem na papiru, to više nije. Uostalom, ostavka je i inače simboličan čin, simbolizuje prihvatanje moralne odgovornosti. U Srbiji, u kojoj funkcionerski moral ne postoji, a sve funkcije su ionako samo simbolične jer vlast kroji jedan čovek, ostavka zaista ništa ne rešava.

Na čemu se ta slepa poslušnost zasniva? Na navodnoj moralnoj osnovi i nameri da baš ta stranka preuzme moralni barjak u svoje ruke. Sami za sebe govore da su oni savršeni ljudi, gotovo nadljudi, pošteni i bezgrešni, skoro pa sveci. Svima je prošlost prljava, a njihova čista. Samo su im Srbija i građani na srcu, za fotelje ne mare, ništa za sebe neće, skromni i radni. Neprekidno ponavljaju da ni flekicu kod njih nećemo naći, oni su uzor, jer nikada ništa nisu ukrali. Moral je njihov brend. Na toj moralnoj čistoti uzeli su sve institucije da u njihovo ime i pod komandom Aleksandra Vučića rade.

Nakon masovnih ubistava u Srbiji, koji su izazvali talase protesta, čuli su se neprestano pozivi na odgovornost. Tražila se ostavka konkretnih odgovornih političara, ukidanje medija koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju, a imaju podršku države preko nacionalnih frekvencija, te smena Saveta REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije). Da su neki od njih sačuvali zrno ljudskosti, videli smo na primeru ostavke ministra prosvete ili osobe koja mu je tu ostavku napisala. Pročitate to pisanije i pomislite, vidi, ljudsko biće. Samo što je šef države požurio tada da naglasi da ta ostavka neće ništa promeniti.

Ostavka zbog moralne odgovornosti je skoro nepoznat pojam u Srbiji. Nažalost, jedan takav, slabo je primećen. Direktor javnog komunalnog preduzeća u Boru podneo je ostavku saznavši da su dvojica njegovih radnika priznala da su usmrtila sirotu devojčicu Danku Ilić, osećajući moralnu odgovornost i saosećajući sa njenima.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je svojevremeno da je srećan što će tužilaštvo da ispita slučaj "Kentkart", a na pitanje da li će podneti ostavku ako se ispostavi da je autentičan snimak na kom se čuje da njegov šef kabineta nudi nameštanje tendera toj kompaniji, kaže - ne samo to, već bi i on i odgovorni trebalo krivično da odgovaraju, kao "što bi trebalo krivično da odgovaraju“ oni koji su ih "lažno optužili“. Sadašnjost je u slučaju Šapiča pokazala nešto sasvim drugo.

Ostavka je prvenstveno moralni čin, ili bi to trebalo da bude. "Ja samo radim svoj posao" - tom rečenicom neki žele da ukažu na postojanje distance koju imaju naspram krivičnih ili nemoralnih pojava u kojima učestvuju na svom radnom mestu. Oni smatraju da imaju obavezu da radi to što rade i nisu oni odgovorni zbog činjenja zla, nemaju oni veze sa time, kriv je neko dugi. Da bi pokazali moralnu ispravnost, oni se čak i trude da što bolje odrade to što rade. Na taj način, navodno, pokazuju poštovanje prema sistemu i njegovoj hijerarhiji. Tako kažu. To što čine zlo i državi i narodu, za to nisu krivi.

Porazno zvuči podatak da u Srbiji, savršeno uređenoj državi po predsedniku Aleksandru Vučiću, nije bilo podnošenja ostavki iz moralnih razloga. A, bilo je razloga. To što su neki smenjeni, odluka je samog predsednika. Tu o moralu prozvanih pojedinaca nema ni govora. Podsećanja radi, zatražila je opozicija od ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović da podnese ostavku zbog katastrofalnog stanja u toj oblasti, a ona im je, kako su preneli, odgovorila da će nakon tog zahteva njen položaj u Srpskoj naprednoj stranci biti jači. Bratislav Gašić, Milorad Grčić, Aleksandar Vulin, postupali su po naređenju.

Još jedan razlog za izbegavanje ostavki u siromašnim državama, kakva je i naša, leži u tome što je državna služba najunosniji i najsigurniji izvor prihoda. Tipični američki državni funkcioner je, na primer, dobrostojeći advokat koji se lako može vratiti svojoj profesiji, koja često donosi više prihoda od državne plate. On, kao i u svim bogatijim zemljama, ostavkom gubi neke privilegije i zadovoljstva, ali mu život ne postaje bitno neugodniji. U zemljama u razvoju, funkcioner često nema ni pravu profesiju, pa je za njega napuštanje položaja vrlo težak udarac.Za SNS odgovornost postoji samo kao retorička figura. Ono što se dešava "iza kulisa“ svakako nije otkriveno za analizu političkog diskursa. Ipak, protesti koji se nastavljaju ovih dana šalju jasnu poruku: Ovo neće proći bez polaganja odgovornosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati