Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

31. 07. 2024. 10:07 1

Posao od dve milijarde dinara za EXPO 2027: Dodeljen ugovor za tematske paviljone

Dva posla izrade idejnih rešenja, razrade i produkcije sadržaja tematskih paviljona za EXPO 2027 - "Moć igre" i "Igra(j) za napredak" dobila je ista firma - Studio za nove medije Galerija 12 d.o.o. iz Beograda.

Kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, poslovi su vredni 2,07 milijardi dinara.

Naručilac posla je preduzeće EXPO 2027 d.o.o., piše N1.

Studio za nove medije Galerija 12 d.o.o. jedini je, prema podacima Portala javnih nabavki - poslao ponude za ove nabavke (tačnije, dve partije jedne nabavke). Komisija za nabavku je dodelila ugovor ovoj firmi za partiju 1 - tematski paviljon "Moć igre", u vrednosti od 720 miliona dinara sa PDV, i za partiju 2 ove nabavke – tematski paviljon "Igra(j) za napredak" u ukupnom iznosu od 1.351.200.000 dinara, što ukupno čini vrednost od 2,07 milijardi dinara, odnosno oko 17,7 miliona evra.

Ovo beogradsko preduzeće, inače, potpisalo je već sa firmom EXPO 2027 d.o.o. okvirni sporazum. Reč je o sporazumu "teškom" 1,8 milijardi dinara, sa grupom ponuđača koju predvodi McCANN preduzeće za marketing i tržišne komunikacije, do nedavno u vlasništvu Srđana Šapera.Naime, konzorcijum predvođen marketinškom agencijom McCann dobio je (od 1,81 milijardu dinara sa PDV), za pružanje marketinških usluga za period do 31. decembra 2027. godine. Grupu ponuđača, uz McCann, čine još i Studio za nove medije Galerija 12, Two Rivers i Drive.

Sve je po uredbi i leks specijalisu

Podsetimo, nabavke za EXPO 2027 ne rade se po Zakonu o javnim nabavkama, već po uredbi koju je Vlada Srbije usvojila u skladu sa leks specijalisom. Vlada Srbije usvojila je 1. februara Uredbu o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027. Ona propisuje kako će se sprovoditi nabavke i dodeljivati poslovi za EXPO 2027.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija je za portal N1, po usvajanju uredbe, otkrio da se razlike u odnosu na pomenuti – kriju u „sitnicama“, i to u uvećanim limitima vrednosti nabavke za koje se objavljuje javni poziv, ali i nepostojanju propisanog minimalnog roka za podnošenje ponuda.- Tako, nema prepreke da neko od posebnih EXPO 2027 preduzeća objavi javni poziv za nabavku radova koji su vredni 100 miliona evra i da zatraži od zainteresovanih firmi da ponude pošalju – do sutra - upozorio je tada Nenadić.

Transparentnost Srbija je, podsetimo, podnela Ustavnom sudu inicijativu za osporavanje ustavnosti člana 14. posebnog Zakona za EXPO u kojoj su detaljno opisane povrede procedura prilikom donošenja zakona, neustavnost i štetnost njegovih odredaba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati