Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 07. 2024. 09:44 6

Tek što je preuzeo apoteke, već ih zatvorio

Novi zakupac osam objekata u kojima su bile državne apoteke u Kraljevu, tek što ih je preuzeo, već ih je i zatvorio. Zanimljivo, takva odluka stiže u trenutku kada je počelo prikupljanje potpisa za održavanje referenduma, na kojem bi se Kraljevčani izjasnili o statusu Apotekarske ustanove.

- Dobar dan. Da li ste raspoloženi da Vašim glasom pomognete protiv privatizacije? - ovako radnici Apotekarske ustanove na ulici animiraju Kraljevčane da im pomognu.

Pokušavali su i protestima, kao i sakupljanjem potpisa. Hteli su da utiču na gradonačelnika Kraljeva da odustane od izdavanja u zakup osam objekata u kojima su apoteke. I to one najprofitabilnije.

Onda su im u pomoć priskočili i odbornici opozicije. Ali, ni oni nisu uspeli u tome. Bar za sada.

- Grad Kraljevo ih je osnovao nekada davno da bi činile korist i podigle kvalitet života svojih građana. A ne da bi donosile profit. S druge strane, gradska vlast pomaže javna preduzeća čiji je cilj ostvarivanje profita, sa 150 miliona dinara jer su i oni u gubitku. Ali, ovoga puta su se odlučili da apoteke predaju na milost i nemilost privatniku - kaže Vladan Slavković, odbornik Lokalnog fronta.

I odmah po preuzimanju ovih objekata koji se nalaze u ekstra zonama u Kraljevu, apoteke su zatvorene.

- Rekli su nam da se zatvaraju na mesec i po dana zbog renoviranja. Zamislite, svi objekti odjednom su zatvoreni. I neće raditi toliko dugo. Sve se poklapa za izjašnjavanjima za naš referendum i pitanjem koje smo pokrenuli - kaže Snežana Ilić, predsednica Sindikata zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi Kraljevo.

A apoteke jesu zatvorene baš u trenutku dok traje prikupljanje potpisa za održavanje referenduma - prvog ovakvog tipa. Na njemu bi se Kraljevčani izjašnjavali da li žele da Apoteke Kraljevo ostanu u vlasništvu grada.

- Ovoga puta će građani zaista reći šta misle. Meni je žao što je Srbija takva zemlja pa će ovo biti prvi referendum u njenoj istoriji. A znamo da ozbiljne države raspisuju referendum i kada treba da se postave table u nekoj ulici - objašnjava Slavković.

A svi lokali su izdati konzorcijumu od dve privatne firme za 720 hiljada dinara mesečno, sa porezom.

Nakon javnog oglasa objekte je zakupio konzorcijum apotekarskih ustanova "Great Pharmacy" iz Loznice i Apotekarska ustanova "Filly Farm" iz Velike Plane. Na vratima apoteka samo je istaknuto obaveštenje da ona neće raditi "do daljeg". Odgovore od novog vlasnika na pitanje kako nameravaju da posluju i zašto su zatvoreni nismo uspeli da dobijemo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati