Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 07. 2024. 12:13 8

Živković: Koji interes ima Srbija u tome što Zijin izvozi koncentrat, a ne finalni proizvod?

Koliko tona koncentrata se dnevno izveze iz Bora, koji tačno plemeniti metali su sadržani u tom koncentratu i da li je to u skladu sa svim zakonima i Ustavom? Kada će poslovanje kompanije Zijin biti svedeno u zakonske okvire koji će onemogućiti rad pogona i rudnika bez zakonom utvrđenih dozvola i studija o uticaju na životnu sredinu, a ministarstvu za zaštitu životne sredine i ekološkim inspektorima dozvoliti slobodan rad u skladu sa zakonom - upitala je danas Irena Živković ministarku Irenu Vujović na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Živković je navela da je vezano za pitanja izvoza upućena isključivo na carinu, kao da to ne treba da zanima ministarstvo i kao da je potpuno odvojena kategorija.

- Često u ovoj sali pominjete nacionalni interes, pa pitam gospođu Đedović koji tačno interes ima država Srbija u tome što Zijin izvozi koncentrat, a ne finalni proizvod? Nikakav. Samo štetu. Mi brojimo, gospođo, u Boru 5 - 6 kompozicija dnevno, svaka kompozicija sa po 16 vagona koje izlaze dupke pune iz Bora. Mi brojimo kamione, jednog dana je izbrojano preko 900. Razumete? Građani Srbije moraju da znaju jer to nije borsko nego je to nacionalno blago, moraju da znaju, a ne znaju ništa - istakla je Živković.

- Ja sam rudarsko dete. Deda mi je poginuo u borskom rudniku, otac u borskoj Flotaciji ostavio zdravlje, moji roditelji su gradili Bor dajući godinama deo od svojih plata. Ja hoću da rudnik radi, ali po zakonima Srbije i u interesu građana Srbije - zaključila je Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati