Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

18. 07. 2024. 14:46 3

Pregovori O MINIMALCU počinju 15. avgusta

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu počinju 15. avgusta, potvrdio je za Biznis.rs Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta, i objasnio da je u toku faza formiranja pregovaračkog tima koji će imati dve nedelje od početka pregovora da postigne dogovor.

Ministarstvo finansija i Unija poslodavaca Srbije su, kako je rekao, dostavili imena članova pregovaračkih timova zajedno sa ovlašćenjima, dok se čeka da svoje članove imenuju Ministarstvo rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

Istovremeno, u toku je i konstituisanje samog Socijalno ekonomskog saveta, a svoje članove i njihove zamenike trebalo bi da imenuje Vlada Srbije, piše Biznis.rs.

Pregovore o minimalnoj ceni rada vode timovi socijalnih partnera - Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, a okončaće se do 30. avgusta. Ukoliko ne bude postignut dogovor, odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Srbije u narednom roku od 15 dana, kako bi ona bila utvrđena do 15. septembra i primenjivala se od 1. januara 2025. godine. Dušan Petrović je uveren da će pregovarački timovi biti formirani do kraja ovog meseca. Podseća i da Ministarstvo finansija do početka pregovora treba da pripremi analize definisane članom 112 Zakona o radu. 

Taj član, inače, propisuje da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi "naročito" od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Srbiji.

Podsećamo da na poslednjoj sednici o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, koju je Socijalno ekonomski savet održao 7. septembra 2023. godine, nije postignut konsenzus, pa je Vlada Srbije odlučila da će minimalna cena rada iznositi 271 dinar po radnom satu u bruto iznosu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati