Društvo i ekonomija

D. Ljutić

18. 07. 2024. 20:39 87

"Pustićemo ih da urlaju, nećemo biti brutalni": Vučić UPOZORAVA narod na ulicama

Krenula je ubrzana kampanja da je onaj ko neće litijum - po mišljenju vlasti - izdajnik, a svima osim SNS interesedžijama je jasno da je upravo obrnuto. Protesti protiv otvaranja rudnika privukli su pažnju gotovo svih građana Srbije. Narod nije pouzdan, začas okrene leđa voljenom vođi. Zato se predsednik Srbije oglasio iz Londona rekavši i kako se neće dogoditi da "vlast bude preuzeta motkama". Dakle, na delu je čisti litijumski entuzijazam.

Policija na terenu može odlučiti da li će neke dokaze "videti" ili ne, uhapsiti okrivljenog ili će on "pobeći", da li će namerno napraviti neku proceduralnu grešku. Pošto je situacija postala neodrživa, časnim profesionalcima je još samo preostalo da makar ne budu saučesnici u onome što im je zakonska obaveza da sprečavaju. Oni manje spremni za ovakve korake, pribegavaju oportunizmu i jednostavno puštaju da događaji prolaze pored njih, svesni da malo toga mogu da promene a da ne naštete svojoj egzistenciji.Od aktivista je stigla poruka da će "zakone koji štite prirodu narod morati da brani na ulici". Eto, neko se usudio da "napadne" savršeni srpski svet. A srpskom svetu se ne treba nikako smejati kao jadnoj kopiji narativa koji nam stiže iz konteksta jedne mnogo moćnije države od Srbije. Uglavnom Rusije, donekle i Kine. Srpski svet je zapravo tragična opomena da krug nasilja nije zatvoren. Ništa nije jeftinije u Srbiji od ljudskog života. Srbija se tim resursom nemilice razmeće. Mrtvi san o ekspanziji Srpskog sveta negovan je još u nekom radikalskom mozgu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući tu izjavu Bojane Novaković da će "narod na ulici braniti zakone koji štite prirodu", rekao da je to njihovo demokratsko pravo sve dok "ne maltretiraju ljude".- Sve dok nikog ne diraju i dok ne maltretiraju ljude, sve u redu, a sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. To dok stoje, sede, viču ili urlaju, šta god hoćete, sve okej, ali kad počnu da maltretiraju ili da tuku nekog, tu je kraj - rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Londonu.

Narod nije pouzdan, začas okrene leđa voljenom vođi. Zbog toga sila mora biti strogo kontrolisana i pouzdana saveznica. To je stvarna ličnost Aleksandra Vučića i on se krajnje lično ponaša. Sve što govori potpuno je lično. Vlasti veoma dugo demonstriraju ljudima da ništa ne možete učiniti što ne bi bilo ometeno. Zato je glavni cilj ovog režima borba protiv slobode građana da tragaju za istinom. Naša vlast tačno zna šta je dobro, a šta je zlo. Dakle, ključan je vođa umesto institucija - to je pitanje sa kojim se Srbija danas ponovo po ko zna koji put u svojoj istoriji suočava. 

- I nećemo biti ni blizu brutalni kao u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto ili ne znam šta… Mi smo tu vrlo tolerantni i čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte - dodao je Vučić iz Londona.Ima nekog cinizma u tome da navodne pozitivne promene za Srbiju donose ljudi koji dolaze sa politički radikalnijih pozicija. I onda se postavlja to kapitalno pitanje: da li u Srbiji postoji vladavina prava ili samovolja? U međuvremenu, množe se momci u raznim uniformama sa nepoznatim ovlašćenjima, nepoznatom količinom oružja i opremom za mlaćenje nepoželjnog naroda. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 87

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati