Društvo i ekonomija

D. Ljutić

11. 07. 2024. 20:33 10

Fantomski projekti: Od Beograda na vodi do Rio Tinta - sve pod VELOM TAJNI

Mantru o novim radnim mestima nije izmislio Aleksandar Vučić, niti onu o budućnosti odmah, pa čak ni o dolasku velikih privrednih i energetskih projekata. Negde između Beograda na vodi i Rio Tinta će se mirno čekati Sudnji dan. Jer budućnosti prosto nema. Nje sasvim nema. Nikakve. Nje nema već i zbog toga što niko nema nameru ni da misli na nju. Niko. Ni vlast, a takozvani obični građani su izgleda u manjini.

Ako se određene odluke ne donesu danas, više nije važno da li će biti donete sutra. Biće prekasno. Neizvesnost u pogledu na budućnost i posledična nada da se sutra može novoradikalno razlikovati od današnjice, obeležja su vladavine SNS-a. Zato je pitanje da li je neizvesnost još uvek moguća u našem sadašnjem dobu njihovog neprekidnog napretka.

- Nekada Beograd na vodi, danas litijum. Za naprednjake, uvek je neki fantomski projekat razvojna šansa Srbije. Pre 10 godina, predsednik Vučić je obećao da će u svakom trenutku na gradilištima Beograda na vodi biti 200.000 radnika. Realnost je da ih danas nema više od 3.000 i to mahom stranaca. Obećali su da će investicija u Beograd na vodi dostići 3,5 milijarde evra, a da će baš zbog projekta Beograd na vodi učešće građevinarstva u BDP-u Srbije porasti sa 4% na preko 7%.. Ništa od toga se nije desilo - izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde i narodni poslanik.

Beograd na vodi, projekat koji polako ali sigurno "jede" veliki deo glavnog grada, neprekidno "gura" predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Svoju zamisao o "Beogradu na rekama" izložio je još 2012. godine, kada je kao kandidat za gradonačelnika Beograda u posetu doveo bivšeg prvog čoveka Njujorka Rudija Đulijanija. Iste godine SNS je došao na vlast i polako se kreće u realizaciju Vučićeve ideje. Ugovor nije potpisao Vučić, već su to uradili tadašnja potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Igl Hilsa“ i direktor "Beograda na vodi“ Aleksandar Trifunović.

Sve vezano za ovaj projekat je demonstracija sile i političko-ekonomskih ciljeva ovog režima koji građane ove zemlje doživljava samo kao prepreke na putu za ostvarenje svojih privatnih interesa. Beograd na vodi je pokazao da je udar na kvalitet života sa nesamerljivim posledicama na urušavanje ekoloških potencijala grada, s obzirom na to da se prekomernom gradnjom stvaraju toplotna ostrva, odnosno povećanje temperature u centru grada, čemu svi koji u ovom gradu žive mogu posvedočiti. U međuvremenu, Beograd na vodi uz blagoslov predsednika države nastavlja da živi svojim životom i da se širi poput epidemije.

- Pored stotine njihovih plaćenika, koji su dobro plaćeni, očigledno da im najviše smeta posao u interesu Srbije koji obavlja jedan čovek koji za to nije plaćen. A to sam ja - rekao je Vučić tom prilikom.

Vučić odavno bahato improvizuje na temu uputstva za upotrebu naroda. Sve svoje obmane pripisuje političkim protivnicima. U SNS Srbiji nema muljanja ni laži režimskih funkcionera i medija. U sve se većinski veruje, ili se apsolutno zaboravlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati