Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 07. 2024. 07:03 11

OD IZBORA DO LITIJUMA Naprednjačko pozivanje NA BOGA

Rezultat prostačke zaraze koji šire poslanici SNS-a po Srbiji odavno je vidljiv. I bio bi to samo mozaik od bizarnih detalja, da nije reč o ljudima koji treba da donose i aminuju zakone, da bi se tim istim zakonima potom legalizovalo bezakonje. Ustima punim psovačkog narativa i uvreda odgovaraju na svaku konstruktivnu kritiku opozicije. Akumulacija mržnje i zla ovde se može opipati. To je govor koji zdrav razum ne može da trpi. Zastrašujući je skup onih koji ne mogu da spoznaju ni osnovne postulate ljudskosti. Iako se neprestano pozivaju na Boga. 

Bog je bio zabranjen u Srbiji u vremenima posle Drugog svetskog rata ili u najmanju ruku nepozvan gost. Međutim, ideologije prošlosti ili prošle ideologije, vraćaju se kao i u svakoj velikoj krizi, kada osećamo deficit budućnosti, a sadašnjost ne predstavlja prijatno okruženje. Ali, dobrobit koju nam novoradikalska ideologija obećava, retko je dobro utočište. Bog se ove godine u Srbiji javlja i na druge načine, nekim drugim čudima, upisujući u prirodu znake svoje natprirodne moći. Bar tako navode čelni ljudi ovdašnje vlasti.

U poslednje vreme patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i njegov vladičanski kor učestalo održavaju sastanke sa glavarima vaskolikog srpstva, i to na najvišem nivou. Kad pojedine vladike i političari govore o narodnom jedinstvu, oni zapravo misle da građani treba da ćute, bespogovorno slušaju moćnike i rade šta im se kaže. Da parafraziramo davnu parolu: Jedan narod, jedna crkva, jedan vođa.

Pozivanje na Boga od strane članova režima naročito je izraženo u trenucima kada se traže blagoslovi i "očito mešanje crkve" i crkvena potpora - u teškim društvenim trenucima i onda kada postoji eventualna opasnost da će se vlastima izmaći tlo pod nogama. Tako se i niški odbor SNS-a oglasio posle izbora u ovojm gradu, komentarišući "pobednika" lokalnih izbora u ovom gradu.

- Glas naroda je glas Boga - naveli su između ostalog u svom saopštenju.

I nije tu kraj. Zašto se SNS stalno poziva na Boga kada je reč o poplavama? U maju 2014.godine direktor Srbijavoda Goran Puzović je izjavio da nije bilo odbrane od poplava, odgovoran je Bog. Aleksandar Šapić je povodom poplava po Beogradu rekao da "je najmanje važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo".

Očigledno da političari na vlasti polako gube proročanski potencijal, potrošili su ga na društvenim mrežama i u izbornim krađama, pa za narodne mase nadahnuće traže u dodiru više sile ili super ideje. Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je litijum kao "dar od Boga" i rekla da "ležimo na milijardama". To je jezik bogougodnog pevanja o odbrani režima, a Bog je "pozvan" da se dogodi u Srbiji, sa zadatkom da opravda i preuzme odgovornost za političke projekte SNS-a. Tako će Božijom milošću i rukom njegovom, na stotine mladih biti spaseno od nerada i ulice i odvedeno u rudnike. Ko se otrovao - to mu je, ko je pretekao - blago njemu, to je cena napretka. Smrt košta, ona uzima i daje. Šteta što niko ministarki Handanović nije predložio da odsluša celu apokalipsu šapćućim tonom: "Onda videh: četiri konjanika stajahu na četiri kraja Zemlje…"

Gotovo sve naprednjačke vedete su godinama unazad briljirale ulizivačkim nastupima i šlihtanjem predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

- To je volja naroda i Boga - izjavio je Vladimir Đukanović, na pitanje kako komentariše istraživanje koje je pokazalo da je predsednik popularniji od crkve i vojske.

Ni sam predsednik se ne ustručava od pozivanja na Boga.

- Pronašli smo kalcijum-karbonat u Srbiji. Kao da nas je Bog pogledao. Pronađeno je i potpuno novo nalazište zlata u jednom od najsiromašnijih delova Srbije - rekao je Vučić.

Kako da kritikuješ "savršenstvo", nekoga ko za sebe govori da je pošten, odgovoran, novac i fotelje ga ne interesuju, nije ništa ukrao, radi od jutra do sutra, i žrtvuje se za narod i Srbiju? Ali, pozivanje na višu silu je samo po sebi ruganje Srbiji i izraz sadističkog ponižavanja njenih građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati