Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 06. 2024. 05:48 3

NIŠTA PILIĆI I PRASIĆI Ko ratuje, od Srbije kupuje oružje

Procedura dobijanja dozvola za izvoz oružja veoma je komplikovana. Potrebno je dobiti saglasnost tri ministarstva - odbrane, unutrašnjih poslova i trgovine, kao i Bezbednosno-informativne agencije. Već samim tim lako je zaključiti da su moguće razne privilegije za neke, ili eventualno "sankcije" za one koji su manje podobni. Uprkos tvrdnjama režima da su izvoz pilića, prasadi, voća i povrća budućnost neke njihove Srbije, dešavanja na terenu pokazuju nešto sasvim drugo. Predsednik Srbije navodi da se prodajom oružja obezbeđuju plate i penzije. Dakle, čisto da znate. Kad ujutru kupite doručak, to je od prodaje kalibra 7,62 mm.

Globalna vojna potrošnja u 2023. dostigla je 2.443 milijarde dolara, što je povećanje od gotovo 7 odsto u odnosu na godinu ranije. Među deset najvećih potrošača su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira. Posebno veliki rast vojnih izdataka zabeležen je u Evropi, Aziji i Okeaniji, kao i na Bliskom istoku. Izraelska vojna potrošnja - druga najveća u regiji nakon Saudijske Arabije - dostigla je 27,5 milijardi dolara prošle godine. Novi američki paket većinom vojne pomoći odobren Izraelu iznosi 16,6 milijardi dolara, dok će Ukrajina dobiti gotovo 61 milijardu.

Od oktobra 2023. godine Srbiju je posetilo bar sedam izraelskih vojnih aviona, pokazuje zajedničko istraživanje BIRN-a i izraelskog lista Haaretz. Šest letova - u februaru, martu i maju - poklapaju se sa izvozom srpskog naoružanja vrednog 15,7 miliona evra u zemlju koja se sumnjiči za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, piše BIRN.

Jedno od pitanja koja se pokreću u vezi sa izvozom naoružanja iz Srbije je i gde ono završava. Beogradu su stizala upozorenja međunarodnih organizacija da to oružje ponekad završava u rukama ekstremista i da se koristi za napade na civile. Takođe se dešavalo da diplomatski odnosi Srbije sa pojedinim zemljama budu poljuljani zbog izvoza oružja.

Najtraženije i najprodavanije srpsko oružje je samohoodna haubica "Nora", zatim raketni sistem "Tamnava" i pešadijsko borbeno vozilo "Lazar".

- Prodajemo oružje da bismo bolje živeli, da bismo imali veće plate i penzije - poručio je ne tako davno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glavni "Krušikov" proizvodni artikal su artiljerijske rakete u ruskom kalibru od 122 milimetra i minobacačke mine za minobacače koje su prilagođeni ruskim standardima. Rakete G2000 kalibra 122mm je ubojito sredstvo koje Ukrajinci mogu samo da požele. Naime, i kod njih i kod Rusa najbrojnije sredstvo vatrene podrške je višecevni lanser raketa BM21 Grad. Osnovna raketa koja se koristi na tom sistemu ima domet od nešto više od 20 kilometara. Međutim, Srbija pravi efikasnu, proverenu raketu dometa od čak 40 kilometara. Ipak, najveći državni trgovac naoružanjem i vojnom opremom, Jugoimport SDPR, uspeo je svojevremeno da od izvoza ostvari prihod od nepunih 73,2 miliona evra, što je za 18 miliona evra slabiji rezultat od kompanija čuvenog trgovca oružjem SlobodanaTešića.

Kakav je onda smisao postojanja državnih kompanija? Naime, nepobitna je činjenica da od valjevskog Krušika, kragujevačkog Zastava oružja, čačanske Slobode, trsteničke Prve petoletke - namenske, izlaze gotovi proizvodi, za koje su očigledno zainteresovani jedino privatni trgovci naoružanjem. "Milan Blagojević" iz Lučana i Prva iskra iz Bariča, naime, snabdevaju druge vojne fabrike sirovinama, a Prvi partizan iz Užica  proizvedenu municiju sam, bez posrednika, prodaje stranim kupcima. 

Vlast u Srbiji negira da izvozi oružje Ukrajini, ali i navodi da je svesna da neko oružje, preko privatnih dobavljača, može tamo da završi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću na podršci suverenitetu Ukrajine, humanitarnoj, finansijskoj pomoći i na prihvatanju izbeglica. Zelenski je pozvao Srbiju i okolne zemlje da zajedno sa Ukrajinom proizvode municiju. Vučić je rekao da Srbija mora da sagleda svoju poziciju. U njegovom stilu, ni NE, ali sa mogućnošću za DA. Ipak, već dugo je javna tajna da srpska artiljerijska municija mnogo pomaže Ukrajincima na frontu.

Međutim, fotografija na kojoj se navodno vidi mina srpske proizvodnje u istočnoj Ukrajini pojavila se u jeku ruske invazije na tu zemlju. Na ruskim portalima i društvenim mrežama je objavljena fotografija vojnika takozvane "Donjecke Narodne Republike", koji u rukama drži neeksplodiranu minu.Takve mine u svom vojnom proizvodi srpska državna fabrika oružja "Krušik". Vlasti u Srbiji su tada saopštile da od 2014. do 2021. godine nije bilo izvoza NVO u Ukrajinu.

Nemački Frankfurter algemajne cajtung pisao da Srbija masovno naoružava Ukrajinu za artiljerijski rat. Prošlog juna se Vučić u intervjuu za Fajnenšel tajms osvrnuo na dokumente američkog Pentagona prema kojima Srbija spada u zemlje koje naoružavaju Ukrajinu, što je Beograd demantovao. Vučić je tada ponovio da je Srbija neutralna.

- Ali, nisam lud, svestan sam da neko oružje može da završi u Ukrajini - rekao je Vučić, ponovivši da je moguće da srpska municija preko posrednika stiže do Ukrajine, ali da o tome nema precizne podatke.

Kako u praksi može da se dogodi da oružje završi u Ukrajini, a da srpske vlasti "nemaju pojma"? Primer sa turskim kompanijama. Oni kupe oružje od srpske kompanije, potom preko povezane firme izvezu oružje u Tursku. Onda to oružje ide u Ukrajinu, kroz papire turska firma ima saradnju sa američkom, ali to oružje ne putuje u Ameriku, ide direktno u Ukrajinu evropskim kanalima. Nekoliko država i firmi je u tom lancu.

U Srbiji, naravno, firme Slobodana Tešića.Taj put je kompleksan, a sve da bi se zavarao trag.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati