Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

07. 06. 2024. 18:48 4

"U Srbiji je proglašena SEZONA LOVA na novinare"

"U Srbiji je proglašena neka vrsta lova na novinare, kao sezona lova. I što je više nekažnjenih napada, novinari su sve izloženiji nasilju", ocenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnik međunarodne organizacije Reporteri bez granica Pavol Salaj (Szalai). Komentarišući napade na novinare koji su pratili lokalne izbore u Srbiji 2. juna, Salaj je rekao da je neophodno da policija i tužilaštvo urade svoj posao, a kasnije i sudovi, kako ti napadi ne bi prošli nekažnjeno.

Novinar lista Danas Uglješa Bokić napadnut je u izbornom danu u Novom Sadu dok je pokušavao da razgovara sa mladima koji su izašli iz prostorija u kom se nalazio kol centar vladajuće Srpske napredne stranke. Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da su novinari u Novom Sadu sve vreme bili ometani dok su izveštavali o izborima, a u pojedinim slučajevima i fizički ugroženi.

Napadi su se dogodili nekoliko dana nakon što je novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića 29. maja u centru Beograda fizički napao urednik provladinog tabloida Srpski telegraf Milan Lađević. Prema najnovijem godišnjem izveštaju Reportera bez granica iz maja, medijske slobode u Srbiji dostigle su najniži nivo od kreiranja Svetskog indeksa slobode medija 2002, odnosno u poslednje 22 godine. Srbija je na istoj listi, na 98. mestu, od ukupno 180 država, kao pretposlednja u konkurenciji svih država članica i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Na pitanje novinara RSE koliko je bezbedno biti novinar u Srbiji, Salaj kaže:

U Srbiji postoji klima veoma snažnog neprijateljstva prema novinarima. Mislim da je ovo jedan od najtežih perioda za novinare u Srbiji u ovom veku. I ne mogu, a da ne razmišljam o presudi kojom se oslobađaju navodni atentatori na Slavka Ćuruviju, za koju mislim da predstavlja trenutak promene na gore, jer je ta presuda u suštini stavila tačku na veliki slučaj ubistva novinara, a da niko nije osuđen.

Salaj navodi i da mediji pod kontrolom vlade igraju veoma važnu ulogu u pojačavanju političkih izjava i prenošenju poruke široj javnosti.

- Nemam iluzije da su ovi mediji na usluzi vladajućoj stranci. I iskreno, takvim metodama, mislim da se političari igraju vatrom, jer nikad se ne zna šta može da se desi na ulici i kakav će čovek da izgubi živce i da fizički napadne novinara - kaže on između ostalog u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati