Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 06. 2024. 07:00 7

USLUGA ZA USLUGU Da li je za SNS Srbija samo "bankomat"?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao jedan od svojih velikih uspeha navodi veliki broj stranih investitora koji biraju da posluju baš u Srbiji. Tokom petnaestogodišnjeg perioda skoro trećinu subvencionisanih projekata realizovali su domaći ulagači, dok je više od 93 odsto sredstava dodeljeno stranim investitorima. Mnogim investitorima bliskim SNS-u obećano je učešće u timu raznih akcija, a većini je i uzet i dobar avans. To ne bi moglo lako da se vrati. Ovo se lakše razume kroz jezik novca - prestonica raspolaže svotom koja je u rangu desetine državne kase. Ali, ne sme ni Niš da padne.

Ono što odlikuje sve Vučićeve vlade, pogotovo one posle predsedničkih izbora 2017. godine, jeste da je njihov odnos prema Evropskoj uniji neiskren. EU se uglavnom tretira kao mesto odakle će stizati preko potrebna sredstva za održavanje privredne aktivnosti, infrastrukturne projekte, ali i za korupciju. Sve to da se lepo slije u Srbiju, a on će znati šta sa tim evrima. Patriotizam na delu. Zato nijedni izbori ne smeju da se izgube.I srpska prestonica jeste politička arena u kojoj oni ne smeju da izgube. Ponavljanje izbora u bilo kojoj opštini Beograda bilo bi samo po sebi jedna vrsta poraza za SNS u nekom simboličkom smislu. Beograd je isuviše važan režimu, posebno u kontekstu ključnog cilja koji ima Aleskandar Vučić u ovom periodu, a to je završetak Expo 27. U prestonici niču projekti režima poput Beograda na vodi, nacionalnog fudbalskog stadiona. Ulog je veliki jer nije samo poenta priče u funkciji gradonačelnika, koja svakako nije mala, već u osvajanju ili zadržavanju vlasti u Beogradu. Ono što Vučića buni u tom scenariju, jeste što je u Beogradu prisutno ogromno nezadovoljstvo zbog nasilja.

Mi plaćamo veće poreze i doprinose nego Vučić, tako da je u novcu koji se iz budžeta izdvaja za puteve i pruge više naših para nego Vučićevih. Ali, ako pitate prosečnog građanina Srbije, on će vam reći da im novčane poklone daje Vučić, da im je on sagradio put i prugu. Nisu svesni da sve to oni sami plaćaju.

Ana Brnabić je udarila žig na "naročiti interes" građana prestonice da se što pre završi sa proglašenjem pobede SNS-a i da se ne gubi vreme i uzalud prosipa trud predsednika Vučića za napretkom. Umesto da trepće, dok laže, ona je pasivno agresivna. Kada opozicija krene da to osporava, ispada kao da kritikuje savršenstvo, nekoga ko za sebe govori da je pošten, odgovoran, novac i fotelje ga ne interesuju, nije ništa ukrao, radi od jutra do sutra.

I, da, Generalštab na 99 godina. Nama koji živimo u Srbiji stvari su još jasnije, jer smo se sličnih dilova nagledali u prethodnim decenijama. Radi se o standardnom metodu poslovanja poznatom kao "ja tebi - ti meni", "ruka ruku mije", "trange - frange" ili "usluga za uslugu". Ti lobiraš za mene u nekoj moćnoj državi sveta, a ja ti zauzvrat dam priliku da zaradiš u mojoj zemlji.

Tako je Ričard Grenel dao sve od sebe da se izbori za Vučićeve interese, pa je red da se ta velika usluga vrati. Mogu i odlikovanja, ali ipak, daj kintu... Za vreme izaslaničkog mandata Grenel je svim snagama podržavao Otvoreni Balkan, projekat Aleksandra Vučića i Edija Rame koji bi u povlašćen položaj doveo Srbiju i Albaniju, ali bi išao na štetu Crne Gore i BiH. Kad se sve sabere, nije nikakvo čudo što Kušner i Grenel danas planiraju velike investicije baš u Srbiji i Albaniji, a ne u nekim drugim balkanskim zemljama.Ne samo da ne da Beograd, Aleksandar Vučić ne može sebi da dopusti da rezultat lokalnih izbora bude i da je većina stanovnika Niša, trećeg najvećeg grada u Srbiji, glasala protiv njega. Tu pukotinu bilo bi veoma teško zatvoriti i zato poraz u Nišu za njih ne dolazi u obzir. Na mitingu u tom gradu istakao je da je lično učestvovao u dovođenju osam investitora u Niš, podsetio da je u toku izgradnja devete fabrike, "Palfingera", najavio je za 15 dana da dolazi da položi kamen temeljac za desetu fabriku u Nišu, italijanskog "Aristona". Dakle, kako će on pred te ljude ako pukne u Nišu. Obraz ima cenu.- Što se Niša tiče. Ja sam tu potpuno protiv onoga što su uradili i jedni i drugi. Govorim kao predsednik republike. Zamolio sam ono veče da bi bilo dobro da svi sačekaju u Nišu. Znao sam da imamo neophodnu većinu, jer smo mi prebrojali biračka mesta i sabrali glasove. Saglasan sam sa čovekom iz CeSID-a, da treba svima dozvoliti uvid. Tražili su i dobili, i ni za jedan glas nije bilo drugačije. Oni su to već uradili i na Vračaru i u Nišu. Prebrojte glasove 100 puta, ako idemo na nove izbore u Nišu pobedićemo ubedljivije - tvrdi Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati