Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

02. 06. 2024. 17:15 2

Zašto se i dalje ćuti o NACIONALNOJ čitanki?

Najvažnija promena koja će 1. septembra sačekati sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji je nacionalna čitanka, koja će im pomoći da razviju "lični i nacionalni identitet i svest, i osećanje pripadnosti Srbiji“, kako piše u zakonu. Zbog tog važnog cilja, nacionalna čitanka je proglašena obaveznim nastavnim sredstvom koje će biti korišćeno u svim razredima osnovnog i srednjeg nivoa obrazovanja. O nacionalnoj čitanci kao o sredstvu koje će kod učenika razviti nacionalni identitet "a sa tim se nije igrati“, govorio je i premijer Miloš Vučević u svom ekspozeu.

Prema toj informaciji, izjava Zavoda "da je trenutno aktuelna faza uredničkog pregledanja rukopisa" nije tačna, jer tekstovi nacionalne čitanke još uvek nisu ni napisani, a da najveću kočnicu predstavlja usklađivanje njihovih autora oko ugla kojim će se predstaviti neke lekcije. Konkretno, oko odmeravanja količine zastupljenog srpstva. Takođe je rečeno i da papir koji je potreban za štampanje još uvek nije nabavljen, piše Vreme.
Ako su ove informacije tačne, a s obzirom na to da bi štampanje nacionalnih čitanki trebalo da počne u julu kako bi 1. septembra bile u đačkim torbama, logično je pomisliti da će razvijanje nacionalne svesti biti prolongirano. U želji da se u Zavodu razgovara sa nekim nadležnim za projekat nacionalne čitanke i proverimo dobijene informacije, novinari Vremena su poslali novi upit. Pitali su o razlici između sadržaja nacionalne čitanke i sadržaja postojećih udžbenika za srpski jezik, istoriju i geografiju, zatim o informaciji da rukopisi nisu ni blizu završetka iako bi već trebalo da su predati recenzentima kako bi oni imali dovoljno vremena sa urade svoj deo posla, i o papiru za štampu.

Kao i prošli put (kad je nakon uopštenog odgovora na prvi upit poslat i drugi jer - možda pitanja nisu bila dovoljno konkretna) na konkretna pitanja stigao je sledeći uopšteni odgovor:

- Sadržaji datih predmeta propisani su Planom i programom udžbenika, što se odnosi i na sadržaje nacionalnih čitanki, u kojim će oni biti objedinjeni u celinu, u funkciji ispunjenja zahteva iz Zakona o udžbenicima. Kao što smo naveli u prethodnim izjavama, sve se odvija u skladu s planom u zadatim rokovima, što se odnosi na sve aspekte izdavanja dela - infrastrukturu, resurse i rad na rukopisu.

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nisu nadležni za sadržaj nacionalne čitanke.

Kako za "Vreme“ kaže Tatjana Mišović, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika, "nacionalna čitanka je nov i zahtevan udžbenik i logično je da se radi sporije od drugih. Inače, ne pravi se poseban program za nacionalnu čitanku, nego se usklađuje sa postojećim. Zavod nas ne treba da konsultuje prilikom izrade nacionalne čitanke, mi samo čekamo da nam njihov udžbenik stigne na odobrenje. Zavod za udžbenike kreira udžbenike, a mi ih odobravamo, vodimo računa da li su u skladu sa nastavnim programom.“

Sve ovo oko nacionalne čitanke zvanično je počelo prvog marta 2021. godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je sa Brankom Ružićem, tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dogovorio da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je imao važan razgovor sa Ružićem o, kako je naglasio, "jednoj od najvažnijih tema za našu Srbiju". On je dodao da "ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati