Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

25. 05. 2024. 06:59 4

Socijalna pomoć MANJA OD 400 dinara dnevno

Iznos novčane socijalne pomoći u Srbiji je izuzetno nizak i onemogućava izlazak iz kruga siromaštva, a svodi se na manje od 400 dinara po pojedincu dnevno, navela je Iniciijativa A11 u svom najnovijem izveštaju o stanju ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji.

U oblasti finansijske podrške porodici s decom, dečiji dodatak je ograničen brojem dece u porodici, što direktno ugrožava romske porodice i porodice nižeg obrazovnog nivoa i koje žive u lošijim stambenim uslovima, naveli su u saopštenju. A11 poseća da država od kraja 2021. godine i dalje nema Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromastva kao jedinicu Vlade Srbije, jer je mandat ove projekte jedinice istekao i do sada nije obnovljen, navodi Nova ekonomija.

Kao najveći udar na siromašne tokom prethodne dve godine, Inicijativa A11 navela je početak primene Zakona o socijalnoj karti koji je stupio na snagu 2022. godine- Najmanje 44.000 ljudi je za dve godine ostalo bez socijalne pomoći, a da stopa siromaštva u Srbiji istovremeno nije smanjena. U trenutku kad korisnici ostanu bez socijalne pomoći zbog Informacionog sistema Socijalna karta, često moraju i da prolaze kroz žalbeni postupak, što ih zbog nezakonite prakse pojedinih centara za socijalnih rad sprečava da podnesu novi zahtev, čime su dodatno pogođeni - navodi se u izveštaju.

Kao neke od retkih pozitivnih koraka u oblasti socijalne zaštite naveli su smanjenje stope dečijeg sitomaštva, ali naglašavajući da je ona i dalje visoka u odnosu na prosek u Evropskoj uniji.

- Jedan od retkih pomaka predstavljalo je oglašavanje neustavnim odredbe Zakona o socijalnoj zaštiti, koja je bila osnov za donošenje Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći - podzakonskog akta kojim je bio uveden prinudni rad korisnika novčane socijalne pomoći (takozvana Vulinova uredba). Na ovu odluku Ustavnog suda, koja je doneta 2022. godine, čekalo se još od 2014. godine - podsetili su iz Inicijative.U toku 2023. godine pozitivnu promenu predstavljalo je i usaglašavanje pravnih akata kako bi se obustavila praksa nezakonitog umanjenja ili ukidanja prava korisnika novčane socijalne pomoći zbog prihoda koje su ostvarili obavljanjem sezonskih poslova. Pre toga, korisnicima socijalne pomoći koji su obavljali sezonske poslove i tako ostvarivali dodatan prihod, ukidana je socijalna pomoć zbog trenutnih većih primanja. Inicijativa A11 u svom izveštaju dotakla se i obalsti radnih prava, pa je podsetila da radnici i dalje čekaju neophodne izmene Zakona o radu i finaliziranje nacrta Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima.

- Minimalna cena rada u Srbiji i dalje je izuzetno niska, znatno ispod minimalne potrošačke korpe, na nezadovoljno radničkih sindikata koji kontinuirano učestvuju u neuspešnim pregovorima koji se vode u okviru Socijalno - ekonomskog saveta Republike Srbije - naveli su iz ove organizacije.

Dodali su i da je cena dostojanstvenog rada i naknade za program "Moja prva plata“, kojim se mladima nudi ulazak u svet radnih odnosa, "ispod svakog razumnog nivoa“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati