Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 05. 2024. 14:26 8

Posle skandala avio-kompanija Vučićevog kuma promenila ime

Nakon što su prizemljeni avioni kompanije "Star flay Wings", Nikola Petrović, njen vlasnik i kum predsednika države Aleksandra Vučića, odlučio je da promeni naziv te firme. Sad se njegova avio-kompanija zove "Soft White", što u prevodu znači "mekano belo".

Nikola Petrović je bivši direktor državnog preduzeća "Elektromreža Srbije", a poseduje i niz svojih firmi. Bio je umešan u više skandala, a poslednji je sa prizemljenjem aviona njegove kompanije "Star Fly Wings".

Naime, kako je objavio nedeljnik "Radar", zbog sumnji da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju, nadležna Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) pokrenula je istragu, tačnije reviziju dozvola za tri srpske privatne avio-kompanije - dve koje su u vlasništvu Željka Mitrovića i jedna Petrovićeva. Umesto da bude sprovedena detaljna istraga u Srbiji, one su Direktoratu za civilno vazduhopolovstvo vratile dozvole, a potom su skinutе sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera.

Radar je objavio predstavnici EASA na sastanku sa nadležnima u Srbiji izneli sumnje da su Petrovićeva i Mitrovićeve kompanije falsifikovali dužinu letenja i da su prevozili oligarhe iz Rusije, bliske režimu Vladimira Putina, kao i sumnjiv teret.

Ni ovaj skandal, ali ni oduzimanje dozvola Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, nije promenilo namere Nikole Petrovića da ostane u ovom biznisu, ali nešto ipak jeste.

Na sajtu Agencije za privredne registre može se videti da je Petrović promenio naziv svoje avio-kompanije "Star Fly Wings" u "Soft White", a rešenje o tome je doneto 19. marta ove godine. To se desilo samo dvadesetak dana nakon što su joj oduzete dozvole za javni avio prevoz.

Ostalih promena u radu kompanije, bar prema dostupnim podacima, nema. Kao pretežna delatnost i dalje se navodi "vazdušni prevoz putnika".

Deset puta manja zarada

Inače, Petrovićeva avio kompanija ima samo devetoro zaposlenih, a 2023. su završili u plusu od 5.187.000 dinara ili oko 44.000 evra. Godinu dana ranije, odnosno 2022, neto dobit te firme bila je i više nego 10 puta veća - iznosila je 52.419.000 dinara ili oko 450.000 evra.

Osim afere sa avionima, Nikola Petrović našao se u bar još jednoj. Pre više od godinu dana on je na Dedinju izazvao udes u kojem su dve osobe povređene. U izveštaju s uviđaja, koji je potpredsednici SSP Mariniki Tepić dostavila policajka Katarina Petrović, pisalo je da je Petrović tad bio pod dejstvom alkohola i narkotika. Godinu dana kasnije, tužilaštvo je donelo odluku da Petrović neće krivično odgovarati, već prekršajno.

Ustanovili su, naime, da je postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati