Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

13. 05. 2024. 13:49 1

Svake godine u Srbiji pogine skoro 50 radnika

Za pet godina u Srbiji je poginulo 240 radnika, a povređeno je više od 4.300. Koliki je broj teško povređenih radnika nije poznato, a oni bivaju zaboravljeni i od društva i od države. Kada je u pitanju zaštita prava radnika, problem je, smatraju stručnjaci, i što se mali broj njih odlučuje da podnese tužbe protiv poslodavaca.

Prošle godine u maju na snagu je stupio Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Advokat i ekspert za radno pravo Nikola Panjković za N1 kaže da je izmenama i dopunama tog zakona uvedena obaveza za svakog poslodavca, nevezano za oblast rada kojom se bavi, da svakog radnika osigura za slučaj da dođe do smrti na radnom mestu, do teškog invaliditeta, odnosno nesposobnosti za rad, a može dodatno da ih osigura i za slučaj da dođe do nekih lakših povreda.

Poslodavcima je međutim ostavljen rok od dve godine da se prilagode zakonu, pa radnici i dalje nisu zadovoljni.

- Pretpostavljam da većina poslodavaca drži olako taj rok od dve godine i nemaju obavezu sada nešto da urade na brzinu, već drže da imaju do 2025. godine rok da sprovedu u delo ta osiguranja svojih zaposlenih. Znam dosta firmi koje jesu osigurale svoje zaposlene, ali mislim da je tu najbitnije osigurati ove zaposlene koje rade na nekim teškim poslovima i nekim visokorizičnim poslovima. Dakle, mnogo je veća šansa da se povredi neko kad radi na visokorizičnom poslu, nego neko ko sedi u kancelariji i radi za računarom. A visokorizični poslovi su poslovi u građevinarstvu, ali tu nailazimo na drugi problem - da konkretno u građevinarstvu, ljudi mahom rade na crno. Da li potpuno na crno, da nisu apsolutno ni prijavljeni, da nemaju status zaposlenog, ili su eventualno prijavljeni na neki minimalac, čisto da im ide neki staž, da imaju osiguranje i zdravstveno i penziono, a sve ostalo što zarade, poslodavac im daje na crno, narodski rečeno. Kad dođe do povrede, odnosno neke nesposobnosti za rad, gde on mora da ode na bolovanje, tu dolazi do problema zato što je njemu poslodavac dužan da isplati naknadu zarade za posljednjih 12 meseci, što je često minimalac i poslodavac će mu isplaćivati minimalac, ali ne i ono ostalo što mu je isplaćeno na crno - objašnjava Panjković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati