Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

13. 05. 2024. 16:27 4

Snimci sa KINESKIH KAMERA u gradovima Srbije stigli do sudova

Prvi put od kada su gradovi i opštine širom Srbije nabavili kamere za javni video nadzor, jedan lokalni zaštitnik građana ušao je u postupak preispitivanja zakonitosti takvih postupaka.

- Gradovi i opštine nemaju zakonski osnov da nabavljaju opremu za javni video nadzor - kaže Ivan Petrović, zamenik zaštitnika građana iz Kraljeva u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zbog toga, objašnjava on, ni "slike i snimci sa kamera ne mogu biti korišćeni u sudskim postupcima". Petrović je ovakav stav izneo i u zvaničnom mišljenju koje je doneto početkom 2024. godine. Praksa da nadzorne kamere snimaju prekršaje nije nova i nezakonita. Snimke sa nadzornih kamera zakon u Srbiji prepoznaje kao dokaz u prekršajnim i krivičnim postupcima dugi niz godina.Međutim, u slučaju Kraljeva sporna je činjenica da su opremu za nadzor nabavile gradska uprava i javno preduzeće, a ne nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kako se navodi mišljenjem lokalnog zaštitnika građana u Kraljevu.

Nadzorne kamere koje se u ovom gradu nisu koristile pre 2022. godine do sada su zabeležile na hiljade prekršaja. U pitanju su prekoračenje brzine (1.258 puta) i prolazak kroz crveno svetlo (4.156 puta). Jednu od takvih prijava dobila je i Ana Zdravković iz Kraljeva. Ona svoj prekršaj ne spori, ali dodaje da se ne oseća prijatno uz saznanje da je na javnim mestima okružena "tolikim kamerama". Iako one treba da doprinose sigurnosti, Zdravkovićeva za RSE kaže da se zapravo ne oseća bezbedno.

- Pored sve bezbednosti koja je zamišljena da bude sa postavljanjem kamera zbog nekih nesavesnih vozača, opet, osećam se nesigurno. Bilo kakav pokret, šta god da uradimo, to je evidentirano - zaključuje ona.

Baš zbog načina na koji su kamere nabavljene, ali i zbog straha da uvođenje masovnog video nadzora može da predstavlja svojevrsno ugrožavanje prava na privatnost građana, zamenik kraljevačkog ombudsmana Ivan Petrović smatra da građani mogu osporavati osnovanost ovako prikupljenih dokaza.

Zamenik zaštitnika građana u Kraljevu Ivan Petrović podvlači da samu praksu snimanja i pribavljanja dokaza na ovaj način ne vidi kao spornu. Ističe samo da oprema kojom se snima mora biti nabavljena na zakonom predviđen način kako bi dokazi mogli da se koriste na sudu,Uloga institucije zaštitnika građana je da štiti i radi na unapređenju poštovanja slobode i prava. Kao institucija radi nezavisno i samostalno a u kontrolu kreće ili samoinicijativno ili na osnovu pritužbi građana.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati